Janiinan bikinikuva herätti karuun todellisuuteen – pudotti vuodessa 25 kiloa: ”Oli rankkaa tajuta, että sata kiloa meni rikki”

Vielä vuosi sitten Janiina Kuosa, 29, hengaili baareissa ja söi mitä huvitti. Turkissa otettu lomakuva herätti hänet todellisuuteen, ja tasan vuoden päästä Janiina oli tiputtanut 25 kiloa.

Elokuussa 2018 Janiina Kuosa oli Turkissa lomalla. Nuori nainen pyysi ystäväänsä ottamaan kuvan hänestä bikinit päällä. Myöhemmin Janiina katsoi lomamatkalta otettua kuvaa ja havahtui: hän ei ollut tuntenut oloaan ylipainoiseksi, mutta kuva kertoi muuta.

– Muistan ajatelleeni: "Herranjestas, tuoltako minä näytän?" Se kuva oli minulle isku vasten kasvoja, Janiina kertoo.

Janiinalla oli ollut paljon stressiä, eivätkä elämäntavat olleet terveellisimmästä päästä. Hän kuitenkin ajatteli voivansa ihan hyvin.

– Menin vaa'alle, ja se näytti kolmenumeroista lukemaa. Mielestäni jokainen saa painaa sen verran kuin itse haluaa, mutta minulle oli rankkaa tajuta, että sata kiloa meni rikki.

Vaikka Janiina on yli 180 senttimetriä pitkä, puntarin lukema tuntui musertavalta.

Nuori sai "isovanhempien lääkkeet"

Helmikuussa 2019 työterveyslääkäri määräsi Janiinalle verenpainelääkkeet, koska hänellä oli korkea verenpaine.

– Minulle määrättiin 28-vuotiaana lääkkeet, joita isovanhempani syövät. En kuitenkaan koskaan hakenut reseptiä, sillä olin päättänyt tehdä muutoksen.

Muutos lähti etenemään. Vuonna 2019 Janiina valmistui personal traineriksi ja työskentelee nykyään EasyFit Lauttasaaressa. Mutta matka siihen ei ollut helppo.

Väsyneenä ei jaksa raahautua salille

Janiinalle urheilu on aina ollut osa elämää. Taustalta löytyy kovan tason kilpailua niin korkeushypyn kuin koripallonkin parista. Loukkaantumisten takia lajit jäivät pois, mutta kuntosaliharjoittelu tuli tilalle.

Vuonna 2016 Janiina sairastui masennukseen, ja osittain siitä johtuen puntarin lukemat nousivat.

– Joskus sain hädin tuskin itseäni sängystä ylös.

Kilot kertyivät pikkuhiljaa, ja tunnesyöminen hiipi osaksi arkea. Janiinalla oli tapana mennä töiden jälkeen baariin.

– Vaikka kyseessä oli vain muutama olut, alkoholi näkyi heti unen laadussa. Seuraavana päivänä en ollut niin pirteä kuin yleensä, Janiina sanoo.

Ja jos väsytti, salille raahautuminen oli vielä hankalampaa.

"Purin stressiä alkoholiin ja herkutteluun"

Elämäntapojen muuttaminen oli vaikeaa. Janiina halusi käydä kavereiden kanssa ulkona syömässä, drinkeillä tai kaljalla. Sokerin syöminen päivittäin oli tapa, josta oli hankala päästä eroon.

– Purin stressiä alkoholiin ja herkutteluun. Ben & Jerry's, karkkipussit ja vaalea leipä olivat ennen parhaita kavereitani, Janiina kertoo.

Janiina myös työskenteli baarimestarina, ja työ oli rankkaa. Varsinkin kun säännöllistä päivärytmiä oli vaikea noudattaa yötöiden takia.

Jo ennen elämäntaparemonttia Janiina oli päättänyt ryhtyä personal traineriksi ja oli jo aloittanut opinnot.

Se oli tavallaan myös viimeinen oljenkorsi saada itsensä kuntoon.

Janiina tiesi, että hänen tulisi olla paremmassa kunnossa saavuttaakseen haaveensa, ja hän ottikin vuodeksi selkeän tavoitteen: tiputtaa paino 100 kilosta 75 kiloon.

– Silloin minulla oli juuri se syy muutokseen. Minun pitää itse olla hyvässä kunnossa, jos haluan olla personal trainer.

Päättäväisyys vei kohti tavoitteita

Janiina osallistui 30 päivän nettivalmennukseen. Hän sitoutui siihen kunnolla.

– Noudatin sitä todella orjallisesti. Taisin syödä viisi mantelia ylimääräistä koko kuukauden aikana, Janiina sanoo.

Usein dieettien ja valmennusten jälkeen moni palaa vanhoihin elämäntapoihinsa ja paino nousee takaisin lähtötilanteeseen. Janiina oli kuitenkin löytänyt tarpeeksi motivaatiota jatkaakseen painonpudotusta.

Hänelle haastavinta oli päästä eroon entisistä syömistavoista. Painonpudotus helpottui, kun herkut osasi vaihtaa terveellisempiin vaihtoehtoihin.

– Aiemmin, kun minulla oli paljon stressiä, menin suoraan kauppaan. Ostin karkkipussin, suklaapatukan, suklaalevyn, jätskipurkin, pari croissanttia, berliininmunkkeja, dallaspullia... Nyt yritin herkkujen sijaan valita esimerkiksi viinirypäleitä, Janiina kuvailee.

Valmentajasta uusi apu

Alkuvuodesta 2019 tapahtui isompi repsahdus. Janiina saavutti tavoitteitaan, ja paino tippui 85 kiloon ennen joulua. Paino lähti kuitenkin uudelleen nousuun.

Janiina halusi silti pysyä kiinni tavoitteissaan, ja se sai hänet aloittamaan valmennussuhteen sekä vuoden toisen dieetin.

Vaikka hän osasi jo tehdä itselleen treeni- ja ruokavalio-ohjelman, oman valmentajan tuki auttoi ja auttaa yhä mielettömän paljon. Myös Janiinan äiti oli kaikista suurin tuki projektissa ja haasteiden edessä.

– Olen ollut ikuisuuden ikään kuin riippuvainen nettivalmennuksista: ostin aina valmennuksen toisensa perään. Noudatin ohjelmaa pari päivää, sitten aloitin taas maanantaina tai seuraavan kuukauden alussa, kertoo Janiina.

Vaikeinta oli päästä eroon sokerista ja alkoholista. Taikakeino olikin olla niistä jonkin aikaa täysin erossa. Janiina laittoi Instagramiin ja Facebookiin maaliskuun alussa julkaisun, jossa kertoi, että hänen on nyt pakko olla ilman alkoholia.

–Voin lähteä kahville, teelle tai jopa sinne baariinkin, mutta lipitän sitten sitä cola zeroa ja vettä, julkaisussa luki.

Seuraavana tavoitteena kisalavat

– Olin aivan varma, että en pääse elokuussa tavoitepainooni eli 75 kiloon. Mutta sinä päivänä, kun dieetti loppui, vaaka näytti 74,9 kiloa. Se oli minulle tosi iso juttu, Janiina muistelee.

Elokuussa 2019 oli lomakuvan vuosipäivä. Janiina päätti ottaa uuden, samanlaisen kuvan. Nyt kyseessä oli muutoskuva, jossa hauikset oikeasti näkyivät.

– Fiilikseni oli mieletön, ja olin oikeasti saavuttanut tavoitteet. 

Vuoden aikana opitut asiat ovat jääneet osaksi Janiinan elämää. Armollisuus on tärkeää, ja herkuttelupäiviäkin saa välillä olla.

– En soimaa itseäni siitä, jos repsahdan, koska uskon palaavani takaisin terveellisten elämäntapojen pariin.

Tällä hetkellä Janiina työskentelee baarimestarina Hello Stranger -baarissa Helsingissä. Baarimestarin taitoja hän on päässyt hyödyntämään useissa cocktail-kilpailuissa hyvällä menestyksellä. Seuraava kilpailu vie hänet jopa Barceloonaan asti.

Voitontahto ei jää vain cocktail-kisoihin, vaan seuraavaksi hän tähtää fitness-kisalavoille. Janiina inspiroitui vuoden 2018 NF Body Fitness-kisoista, kun hän näki nykyisen valmentajansa kisalavalla.

– En osaa valita ammattien välillä. Olen aina ollut kilpailuhenkinen ja viime vuosina kiertänyt cocktail-kisoja. Ensi vuosi on minun fitness-vuoteni, ja päätavoite on päästä vuoden 2020 lokakuussa Nordic Fitness Expo -kisalavalle, Janiina kertoo.

”Vaikein treeni elämässä on sohvalta salille lähteminen”

Janiinalta on kysytty, miten hän kehtaa jakaa kuvia entisestä itsestään. Hän haluaa kuitenkin näyttää, että on ollut myös huonommassa kunnossa.

– Olen katsonut muiden muutoskuvia, ja ne ovat motivoineet minua. Haluan nyt itse motivoida muita. Usein ajatellaan, että jos on työkseen personal trainer, on aina ollut kovassa tikissä, Janiina sanoo.

– Kerron asiakkailleni, että uskon heihin. Jos minäkin olen pystynyt pudottamaan painoa, pystyt sinäkin. Ja nyt voin oikeasti sanoa näin, koska minulla on kuvat todisteena.

Janiina muistuttaa, että painonpudotusprojektin aikana kannattaakin ottaa paljon kuvia. Usein omalle peilikuvalleen voi tulla sokeaksi, vaikka huomaisi esimerkiksi vaatekoon jo pienentyneen.

Janiina painottaa myös esikuvien merkitystä, motivaattoreita ja hyvää tukijoukkoa, johon turvautua.

Janiinalla on selkeä ohjenuora, jota hän noudattaa: ajattele myös itseäsi.

– Ajattelin ennen paljon töitä ja murehdin asioita, joihin en pystynyt vaikuttamaan. Sain paljon ylimääräistä stressiä, ja oma terveyteni meni kakkossijalle, Janiina kertoo.

– Se, että vähensin stressiä, paransi elämäntapojani.

Janiinan mukaan painonpudotuksessa ei ole taikakonsteja. Kaikki lähtee omien korvien välistä, ja jokaisella on oma motivaatio ja syy laihtua.

–Tiedän, että vaikein treeni elämässä on sohvalta salille lähteminen.

 

***

Noora laihtui 18 kiloa kouluruoalla:"Nykyään treenaan ilman päämäärää ja stressiä" 0:16
Noora laihtui 18 kiloa kouluruoalla

Lue myös:

    Uusimmat