Mainos

Nigerian missimellakoissa kuollut jo yli sata

Ainakin yli 100 ihmistä on kuollut ja satoja on loukkaantunut Miss Maailma -kisojen nostattamissa mellakoissa. Toissapäivänä alkaneet yhteenotot ovat tänään laajentuneet Nigerian pääkaupunkiin.

Väkivaltaisuudet alkoivat maan pohjoisosassa toissapäivänä, kun nigerialainen lehti kirjoitti, että kuka tahansa kauneuskilpailun osanottajista olisi kelvannut profeetta Muhammedin puolisoksi.

Pohjoisnigerialaisessa Kadunan kaupungissa syttyneissä muslimien ja kristittyjen välisissä mellakoissa poltettiin lisäksi useita kirkkoja. Tilannetta rauhoittamaan jouduttiin kutsumaan sotilaita, ja kaupunkiin julistettiin yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Kansainvälisen Punaisen Ristin Nigerian edustaja George Bennet sanoi, että Kadunaan hälytetty 50-hengen hätäapuryhmä on vahvistanut tiedon.

Miss Maailma -kisat on tarkoitus pitää Nigerian pääkaupungissa Abujassa 7. joulukuuta.

Uskonto ja etnisyys jakavat Nigerian

Yli 120 miljoonan asukkaan Nigeria on Afrikan runsasväkisin maa. Suurimmat etniset ryhmät ovat pohjoisen hausat, idän ibot ja maan lounaisosan jorubat. Erilaisia etnisiä ryhmiä on kaikkiaan parisensataa.

Uskonnoltaan asukkaista on, ennen muuta Pohjois-Nigeriassa, 45 prosenttia muslimeja. Kristittyjä on 45 prosenttia (protestantteja 21 prosenttia, katolilaisia 20). Paikallisten luonnonuskontojen seuraajia on kymmenen prosenttia.

Vuoden 2000 alun jälkeen on islamilainen sharia-laki julistettu voimaan 12 pohjoisessa osavaltiossa. Kaikkiaan osavaltioita on 36. Sharia-lain voimaansaattaminen johti jo helmikuussa 2000 Kadunan kaupungissa Pohjois-Nigeriassa kristittyjen ja muslimien välisiin yhteenottoihin. Niissä kuoli 2000 - 3000 ihmistä.

Nigerian kristitty presidentti Olusegun Obasanjo sanoi mellakoiden jälkeen, että sharia-lain käyttäminen rikoslakina on vastoin Nigerian perustuslakia. Myös Nigerian katoliset piispat tuomitsivat julkilausumassaan maaliskuussa 2001 sharian käyttöönoton "vastuuttomaksi ja mahdottomaksi hyväksyä". Yli 2000 ihmistä sai surmansa kristittyjen ja muslimien väkivaltaisuuksissa vuoden 2001 aikana.

Tämän vuoden tammikuussa teloitettiin Kadunassa ensimmäinen sharian perusteella murhasta tuomittu mies. Vaikka Nigerian hallitus julisti sharian perustuslain vastaiseksi pari kuukautta myöhemmin, ovat useat pohjoisen osavaltiot jatkaneet sen käyttöä tuomioistuimissa. Vielä elokuussa islamilainen tuomioistuin ilmoitti pitävänsä voimassa Amina Lawalille julistetun kivityskuolemantuomion.

Lokakuussa Kanon osavaltion emiiri julisti, että Miss Maailma -kilpailujen järjestäminen Abujassa joulukuussa on vastoin islamin opetuksia. Emiiri vaati kilpailujen kieltämistä.

(MTV3-STT)

CNN:n alkuperäinen uutinen aiheesta
(Kymmenen uutiset 22.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.