Nieminen hyppäsi ME:nsä pelosta sekaisin – "Jalat tärisi keulalla"

Thomas Morgensternin paha kaatuminen Kulmin lentomäessä muistutti Toni Niemistä omalta uralta. Hän hyppäsi jalat täristen Planicassa historiallisen 203-metrisen hyppynsä.

Nieminen hyppäsi vuonna 1994 ensimmäisenä miehenä yli 200 metriä. Tilanne ei kuitenkaan ollut helppo.

– Silloin näin pari hyppyä tornista, joissa kaverit kaatuivat vastaavalla tavalla ja heidät vietiin ambulanssilla montusta. Kyllä se oli aikamoista henkistä taistelua itsensä kanssa, koska väkisinkin pelko nostaa päätään, Nieminen muistelee.

Nieminen joutui todella taistelemaan oman pelkonsa kanssa, että pystyi hyppäämään.

– Tornissa joutui oikeasti miettimään. Päätin tornissa toisen pahan kaatumisen jälkeen, että en katso enää hyppyäkään. Olin selkä siihen suuntaan, mihin kaverit menivät. Ajattelin, että en halua nähdä enää yhtään volttia ennen kuin on mun vuoro, Nieminen sanoo.

Planicassa oli tuolloin heikko keli, ja hyppääminen oli "muutenkin kiikun kaakun". Nieminen muistaa, että ennen hänen historiallista hyppyään vielä kolmaskin hyppääjä loukkaantui pahasti.

– Se oli sellainen hyppy, että vielä keulalle kun tuli laskuasennossa, eikä tiennyt yhtään mitä on vastassa, niin muistan kun jalat tärräsivät. Niin paljon hirvitti, Nieminen sanoo.

Nieminen kuitenkin hyppäsi siihen saakka ennennäkemättömän hypyn ja voi jo nyt nauraa, että ehkä siitä tuli juuri pelon takia rento suoritus. Tuolloin ei kuitenkaan tornissa naurattanut.

– Tämä on silti jännä laji, että jotenkin sen oppii. Ja kun puomista päästää irti, niin on mentävä täysillä, periksi ei voi antaa, Nieminen sanoo.

– Siitä juuri tulee ne parhaat fiilikset, että pystyy voittamaan omat pelot. Lajin luonne on sellainen, että on pakko haastaa itseään. Siksi tämä hyppy on jäänyt uralta kohokohtana mieleen. Se on rehellisesti sanottuna semmoinen, jonka muistaa aina, että silloin pelotti oikeasti. Sitten kun sen pystyi voittamaan ja vielä sai semmoisen suorituksen, Nieminen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja