NHL-valmentajan työt loppuivat karmeaan skandaaliin – kertoo oman versionsa tapahtumista vuosien jälkeen

Chicago Blackhawksissa tapahtuneen hyväksikäyttöskandaalin takia eronnut pitkän linjan NHL-valmentaja Joel Quenneville kertoo olevansa taas valmis valmennustöihin.

Hän valmensi viimeisen ottelunsa vuonna 2021 Florida Panthersin peräsimessä. Valmentaminen loppui kuin seinään, kun karmea seksuaalinen hyväksikäyttöskandaali tuli julkisuuteen. Tapauksessa Kyle Beach kertoi Blackhawksin videovalmentaja Brad Aldrichin käyttäneen häntä hyväkseen vuonna 2010. Quenneville toimi silloin Chicagon päävalmentajana.

Skandaalin seurauksena joukkueen GM Stan Bowman ja päävalmentaja Quenneville jättivät seuran välittömästi. Quenneville ei ole valmentanut sen jälkeen. 

Menestyksekkään valmentajan kerrottiin tienneen hyväksikäytöstä tapahtuman aikoihin. Quenneville, joka on ollut pitkään pois julkisuudesta, kertoo nyt podcastissa reilun kahden vuoden takaisista tapahtumista oman versionsa. Mestarivalmentajan mukaan hän kuuli tapauksesta vasta vuonna 2021.

– Istuin lentokoneessa New Yorkiin, kun kuulin tapahtumasta ensi kertaa. Se sai minut voimaan pahoin, kun luin että videovalmentajamme oli käyttänyt pelaajaamme hyväksi, Quenneville sanoo The Cam and Strick -podcastissa.

– Se oli myös erityisen häiritsevää, että hän (Aldrich) käytti valmennuksen voimaa vaikuttaakseen pelaajaan.

Kerta oli valmentajan mukaan ensimmäinen, kun hän kuuli mitään seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Kaikki tapahtui nopeasti. En kuvitellut aluksi, että joutuisin jäämään pois yhdestaäkään ottelusta, valmentaja musitelee.

Tapaus sai todella suuret mittasuhteet, ja lopulta Quenneville kutsuttiin NHL-komissaari Gary Bettmanin juttusille.

– Bettmanin kanssa tulimme yhteisymmärrykseen, että minun on parasta astua sivuun valmentajan tehtävistä.

Quenneville valmensi viimeisen ottelunsa samaan aikaan kun Beachin sydäntäsärkevä haastattelu tuli ulos TSN:ltä, mikä tuli silloin hänelle yllätyksenä. Hän on jutellut Beachin kanssa haastattelun jälkeen.

– Otin häneen yhteyttä heti, kun kuulin tapahtumasta. Hänellä kesti jonkin aikaa, ennen kuin hän pystyi keskustelemaan kanssani tapahtuneesta. Mutta en halua avata asiaa enempää, Quenneville sanoo.

– En syytä ketään, mutta olisin voinut tehdä asioita toisin. Kuulin, että videovalmentaja oli ollut pelaajien lähellä ja lähettänyt heille tekstiviestejä. Olisin voinut kysyä enemmän kysymyksiä. Jos olisin tiennyt enemmän, olisin hoitanut tilanteen toisin.

Tapahtumasta on aikaa jo relusti yli kaksi vuotta, eikä Quenneville uskonut, että olisi poissa valmennuskuvioista näin pitkään. Nyt hän on ollut yhteydessä moniin NHL:n valmentajiin ja General Managereihin, ja ilmaissut halunsa palata penkin taakse.

Quenneville voitti Stanley Cupin Chicagon peräsimessä kolme kertaa ja Coloradon apuvalmentajana kertaalleen vuonna 1996. Hänet on myös valittu kerran NHL:n vuoden valmentajaksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat