NHL-hyväksikäyttöskandaalissa erikoisia ulostuloja – Chicagon supertähdet Jonathan Toews ja Patrick Kane eri kannalla uhrin kanssa

Jääkiekkoliiga NHL:ssä viime päivien ylivoimaisesti isoin puheenaihe on liittynyt hyväksikäyttöskandaaliin. Chicago Blackhawksin organisaatiossa pelannut Kyle Beach tuli itse julkisuuteen Suomen aikaan torstain vastaisena yönä, kertoen, että hän on skandaalissa John Doe -nimeä kantanut uhri. Beach kertoi, että kaikki sen ajan Blackhawksin pelaajat tiesivät tapahtuneesta. Supertähdet Jonathan Toews ja Patrick Kane vetoavat muuhun.

Beach joutui 11 vuotta sitten Blackhawksin videovalmentajana toimineen Brad Aldrichin seksuaalisen häirinnän uhriksi. Beach teki asiassa rikosilmoituksen viime toukokuussa. Tästä käynnistyi ulkopuolisen selvitysryhmän työ, joka johti tiistaina julkaistuun 107-sivuiseen raporttiin.

Julkistuksen yhteydessä uhri kantoi nimeä ”John Doe”. Beach astui julkisuuteen TSN:n haastattelussa, jossa hän kertoi olevansa tapauksen uhri.

Toukokuussa 2010 Aldrich kutsui Beachin yhdessä tämän joukkuekaverin kanssa asunnolleen ja pakotti Beachin seksuaaliseen tekoon. Aldrich uhkasi, että kieltäytyessään Beach ei saisi koskaan paikkaa Blackhawksin kokoonpanossa.

– Olin peloissani. Minua oli uhkailtu. Koin olevani yksin pimeässä, eikä ollut mitään, mitä olisin voinut tehdä. Ei ketään, jonka puoleen olisin voinut kääntyä. Olin 20-vuotias, enkä tiennyt, mitä minun olisi pitänyt tehdä.

– En voinut koskaan kuvitellakaan, että joutuisin sellaiseen tilanteeseen sellaisen ihmisen takia, jonka pitäisi auttaa minua ja tehdä minusta paremman jääkiekkoilijan.

Beach sanoi TSN:n haastattelussa, että kaikki sen ajan Blackhawksin pelaajat tiesivät tapahtuneesta. Tieto tapauksesta oli levinnyt eteenpäin, mikä johti muun muassa homotteluun ja muuhun karmivaan kielenkäyttöön.

Blackhawksin kapteenina jo tuolloin toiminut Jonathan Toews väittää, ettei hän ollut tietoinen tapauksesta.

– Totuus on se, että en kuullut tapahtuneesta kuin vasta syksyn harjoitusleirin yhteydessä, Toews sanoi toimittajille viime yön NHL-pelin jälkeen.

Blackhawks irtisanoi videovalmentajana toimineen Aldrichin kesällä 2010. Potkut tulivat vasta useita viikkoja tapahtuneen jälkeen.

– Toivon, että olisimme voineet tehdä jotain toisin, Toews lisäsi.

Blackhawksin silloinen ja nykyinen tähtipelaaja Patrick Kane oli samoilla kannoilla.

– En tiennyt silloin mitään tuosta, Kane väittää.

– Vasta keskiviikkona, kun Kyle tuli julki John Doena, tiesin vasta silloin, että se oli hän. Karmea tilanne, Kane jatkoi.

Toewsin mukaan hän ei tuntenut kunnolla Beachia, joka jäi pieneen rooliin Blackhawks-pelivuosiensa aikana. Kane sen sijaan kertoi viettäneensä paljon aikaa Beachin ja Akim Aliun kanssa.

Aliu oli aiemmin esillä Blackhawksiin liittyneen rasismi- ja väärinkäytöskohuun liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja