Seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut NHL-pelaaja astui esiin – pelaajayhdistys vaikeni asiasta: "Systeemi petti hänet"

Jääkiekon NHL:n pelaajayhdistys NHLPA ei ojentanut auttavaa kättään Chicago Blackhawksin organisaatioon kuuluneelle Kyle Beachille tämän ilmoitettua seksuaalisesta hyväksikäytöstä 11 vuotta sitten. Skandaali ravisuttaa nyt koko liigan rakenteita.

Viime keväänä ilmoituksen vuonna 2010 tapahtuneesta hyväksikäytöstä tehnyt pelaaja astui julkisuuteen keskiviikkona. Chicago Blackhawksin videovalmentajan Brad Aldrichin seksuaalisen teon kohteeksi joutunut pelaaja oli tuolloin 20-vuotias Kyle Beach, joka kiekkoilee nykyään Saksan kolmosliigassa.

Aldrich oli kutsunut Beachin yhdessä tämän joukkuekaverin kanssa asunnolleen, alkanut yllättäen näyttää pornovideoita ja pakottanut Beachin seksuaaliseen tekoon. Valmentaja oli uhannut, ettei pelaaja saa kieltäytyessään koskaan paikkaa Blackhawksin kokoonpanossa.

Beach teki asiassa rikosilmoituksen viime toukokuussa. Tästä käynnistyi ulkopuolisen selvitysryhmän työ, joka johti tiistaina julkaistuun 107-sivuiseen raporttiin. Sen mukaan Blackhawksin johto päävalmentaja Joel Quenneville mukaan lukien tiesivät tapahtuneesta, mutta painoivat asian villaisella.

Nyt Beach toi ilmi, että myös pelaajayhdistys NHLPA:n jätti kiekkoilijan yksin ahdistuksensa kanssa. NHLPA:n toimitusjohtajaksi joulukuussa 2010 nostettu Don Fehr julkaisi asiasta tiedotteen, jossa hän pyysi Beachilta anteeksi.

– Kyle Beach on käynyt läpi kammottavan kokemuksen, ja hän on todella rohkea kertoessaan tarinansa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö systeemi olisi pettänyt hänet, kun hän tarvitsi tukea, ja me olemme osa systeemiä, Fehr kommentoi.

Fehr on saanut tietää Beachin kertoneen tapahtuneesta useita kuukausia myöhemmin, mutta asia ei ollut liikahtanut eteenpäin. Samoin kävi Chicago Blackhawksissa, jonka nykyinen manageri Stan Bowman ilmoitti tällä viikolla irtisanoutuvansa ja tällä hetkellä Florida Panthersia valmentava Quenneville on seuraavaksi liipaisimella.

– Hän viittaa yhteen lääkäriin, joka kuuluu NHL:n/NHLPA:n tukiohjelmaan. Vaikka tämä ohjelma on pelaajien ja lääkäreiden välillä luottamuksellinen, tapauksen vakavan luonteen olisi pitänyt johtaa jatkotoimenpiteisiin meidän osaltamme, Fehr myöntää.

– Se fakta, että näin ei käynyt, on vakava virhe. Olen syvästi pahoillani ja sitoutunut tekemään muutoksia sen takaamiseksi, että näin ei tapahdu enää.

Lue myös:

    Uusimmat