NHL:n kakkosvaraus vedenjakajalla vain 26-vuotiaana – Jarmo Kekäläisen miljoonakiinnityksellä käynyt jo lopettaminen mielessä: "Jääkiekolta ei voi pyytää mitään"

4:27
Aleksander Barkov kommentoi NHL:n jatkosuunnitelmia C Moren Urheilusuora-lähetyksessä.

Lukuisista loukkaantumisista NHL-uransa aikana kärsinyt puolustaja Ryan Murray pohtii rauhassa jatkoaan jääkiekkoilijana. Jarmo Kekäläisen kanssa yli yhdeksän miljoonan dollarin sopimuksen tehneen pelaajan mielessä on käynyt myös lopettaminen.

Murray on 26-vuotiaaksi mennessä saanut kärsiä jo polven, nilkan, säären, jalkaterän, käden, nivusen ja selän ongelmista. Vuonna 2013 NHL:ssä aloittanut kanadalainen on pystynyt pelaamaan vain kerran urallaan täyden runkosarjan.

Nyt Murray ehti juuri toipua pelikuntoon, kun NHL katkaisi kauden koronaviruspandemian takia. Hän on pohtinut uransa jatkoa kotimaisemissaan Saskatchewanissa.

– Jääkiekolta ei oikein voi pyytää mitään. Sinun täytyy ottaa, mitä ikinä se sinulle antaakaan, Murray kommentoi The Score -sivustolle.

Kritiikkiin osattava suhtautua

Terveenä ollessaan Columbuksen kärkipuolustajiin kuuluva Murray teki viime kesänä kahden vuoden jatkosopimuksen seuransa kanssa. GM Jarmo Kekäläinen kiinnitti NHL:n vuoden 2012 kakkosvarauksen keskimäärin 4,6 miljoonan dollarin eli noin 4,2 miljoonan euron kausipalkalla. Tuota sopimusta on jäljellä vielä yksi vuosi ennen rajoittamaksi vapaaksi pelaajaksi siirtymistä.

Murray on saanut osansa Blue Jackets -fanien kritiikistä ja jatkuvista siirtohuhuista.

– Ihmiset sanovat, mitä heitä huvittaa. Tätä kritiikkiä tulee kaikille urheilijoille kaikilla tasoilla. Kyllä (NFL-seura) New England Patriosiakin kritisoidaan joka vuosi. Kritiikin ottaa aika kevyesti, kun se tulee ulkopuolelta, Murray sanoo.

NHL ei pakkomielle, jos lopettaminen tulee ajankohtaiseksi

NHL:ssä pysyminen ei ole hänelle pakkomielle, jos terveys ei salli pelaamisen jatkamista.

– Kyse on ihmisenä olemisesta ennen kaikkea. Jos olet hyvä ihminen, kohtelet muita hyvin ja he sinua, sinulla on paljon ystäviä, niin elät silti hyvää elämää riippumatta siitä, pelaatko NHL:ssä, Murray kommentoi.

– Tiedän, että se kuulostaa vähän teennäiseltä, mutta silloin kun haluat pelata pitkän, menestyksekkään uran ja kohtaat kaikkia näitä vastoinkäymisiä, et voi vain istua ja hokea, että ”olen jäljessä, olen jäljessä, olen jäljessä”.

– Sinun täytyy elää elämääsi päivä kerrallaan niin hyvin kuin pystyt. Uskon, että olen oppinut sen aika hyvin, Murray toteaa.

Tämän Murray joutui opettelemaan viimeisimmän selkävammansa toipumisjaksolla. Kun pelkkä sängystä nouseminen vaatii harjoittelua, oman henkisen hyvinvoinnin hallinta on muodostunut vähintään yhtä tärkeäksi osaksi.

Siksi Murray on kyennyt myös häätämään lopettamisajatukset tuonnemmaksi.

– Kaikesta keräämästämme tiedosta johtuen, ei toistaiseksi ole vielä mitään syytä tehdä sellaista päätöstä, Murray sanoo.

– Olemme todellakin käyneet niitä keskusteluita lääkäreiden kanssa. Niitä vaikeita keskusteluita, joita sinun on käytävä. Kolhuja tulee, ja sinun täytyy tehdä päätöksesi ja elää niiden kanssa.

– Olen vasta 26-vuotias, joten istun täällä miettimässä, että mitä pitää tehdä, mutta täytyy myös pitää itsestään huolta. Tällä hetkellä katson yhä positiivisena tulevaisuuteen, Murray vakuuttaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja