NHL-kiekkoilija Jori Lehterä vastaa huumesyytteisiin, kiistää jyrkästi rikoksen: "Lehterä suhtautuu kielteisesti huumeisiin, hän elää kurinalaista ammattiurheilijan elämää"

4:26
Oikeudessa kuullaan iltapäivällä Jori Lehterää

Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella kuullaan tänään iltapäivällä NHL-kiekkoilija Jori Lehterää, jota syytetään huumausainerikoksesta. Lehterä ei ole itse paikalla oikeudessa, vaan häntä kuullaan videoyhteydellä Yhdysvalloista.

Syytteen mukaan Lehterä osti yhteensä kahdeksan grammaa kokaiinia useassa erässä viime kesänä Tampereella. Syyttäjät vaativat Lehterälle viiden kuukauden vankeustuomiota. Se voidaan tuomita ehdollisena.

Syyttäjien näyttönä on muun muassa poliisin televalvontatiedot, joiden mukaan Lehterä on puhunut ja viestitellyt jutun pääsyytetyn kanssa kokaiinin myynnistä.

Pääsyytetty on myös esitutkinnassa kertonut, että Lehterä kysyi häneltä kokaiinia. Mies ei ole halunnut tulla kuulluksi oikeudessa.

Miesten puhelimet on myös paikannettu lähekkäin toisiaan Tampereen keskustassa kolmena eri yönä keskiyön jälkeen viime kesänä.

"Syyte on pelkkä väite"

Lehterä kiistää syytteen. Häntä edustaa oikeudessa asianajaja Petteri Sotamaa.

– Haastehakemuksessa esitetty näyttö ei voi mitenkään riittää näytöksi. Syytteen teonkuvaus on pelkkä väite ilman näyttöä eikä se vastaa totuutta. Teonkuvaus ei voi pitää paikkaansa ja se on ristiriidassa jopa syyttäjien omien todisteiden kanssa, Sotamaa sanoi oikeudessa.

Asianajajan mukaan Lehterä ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Sotamaa puhui oikeudessa pitkään siitä, miten syytettä ei olisi pitänyt edes nostaa Lehterää vastaan tai siitä olisi pitänyt jo luopua.

Haitallista julkisuutta

Rikosepäilyn ja syytteen takia Lehterä on saanut paljon erittäin negatiivista ja haitallista julkisuutta.

– Kaikki se julkisuus on ollut ammattiurheilijalle ja -kiekkoilijalle poikkeuksellisen haitallista ja negatiivista. Julkisuus on ollut poikkeuksellisen laajaa sekä Suomessa että Amerikassa jo silloin, kun häntä ei ollut vielä edes haastettu oikeuteen.

Sotamaan mukaan Yhdysvalloissa Lehterän rikosepäilystä oli uutisoitu käännösvirheen takia jopa niin, että Lehterän kesämökiltä Tampereelta oli löytynyt kaksi kiloa kokaiinia. Suomessa tällaista ei ole missään vaiheessa väitetty tai uutisoitu.

– Aika raskasta on selitellä tätä sitten Yhdysvalloissa, että se ei mitenkään pidä paikkaansa.

Jutun pääsyytettyjä syytetään lähes kahden kilon, noin 1,8 kilon kokaiinin maahantuonnista ja myynnistä. Syyttäjät vaativat heille 6-10 vuoden vankeustuomioita.

Vastustaa huumeita

Asianajajan mukaan Lehterän suhtautuminen huumeisiin on kielteinen.

– Siihen on aika vakavatkin henkilökohtaiset syyt, joista hän kertoo tänään. Lisäksi siihen on urheilulliset syyt, dopingtestaukselliset syyt ja myös taloudelliset syyt.

– Lehterä elää säännöllistä ja kurinalaista ammattiurheilijan elämää. Hänellä on vaimo ja pieni, 1,5-vuotias lapsi. Hän on jatkuvassa dopingvalvonnassa, joissa testataan myös kokaiinia ja hänen testinsä ovat aina olleet puhtaat, Sotamaa kertoi.

Syytetyt toimivat kuljettajina

Asianajaja kertoi oikeudessa, että riidatonta on se, että Lehterä tuntee jutun kaksi pääsyytettyä. Syytetyt miehet toimivat usein Lehterän kuljettajina Suomessa, koska julkisuuden vuoksi Lehterä käyttää kolmea kuljettajaa kotimaassaan.

– Lehterän kaikki yksityiselämän käänteet raportoidaan lehtiin ja mediaan, joten se on johtanut siihen, että hänellä on ollut kolme pääkuskia, joista kaksi ovat näitä pääsyytettyjä.

Syyttäjän näyttönä olevat televalvontatiedot ovat neljältä eri viikonlopulta viime kesän aikana Tampereelta.

– Syyttäjän väite on, että kun Lehterän ja toisen pääsyytetyn puhelimet ovat lähellä Tampereen keskustassa kesäviikonloppuna, niin se voisi toimia näyttönä huumekaupasta. Näyttö ei ole riittävä ja syytteestä jää jäljelle pelkkä väite, joka ei riitä tuomitsemiseen, Sotamaa totesi.

Seuraavana oikeudessa kuullaan Lehterää itseään.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja