NHL-pelaaja Jori Lehterä maksoi laajan huumejutun pääsyytetyn vieroitushoidon – kiekkoilijan ja yhden pääsyytetyn kertomukset täysin ristiriidassa keskenään

3:10
Videolla jutun syyttäjä kommentoi Jori Lehterän tapausta

Kahdeksan gramman kokaiinierän ostamisesta syytettyä NHL-pelaaja Jori Lehterää kuulusteltiin viime elokuussa epäillyn huumerikoksen vuoksi. Kuulusteluissa hän puhui täysin eri tavalla kuin yksi huumejutun pääsyytetyistä. Lehterä kiistää huumausainerikoksen.

Poliisikuulusteluissa Lehterä kertoi tunteneensa huumejutun ulkomaalaisen pääsyytetyn 3-4 vuotta.

Lehterää syytetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa huumausainerikoksesta ja hänelle vaaditaan viiden kuukauden vankeusrangaistusta.

Lehterän epäillään ostaneen kokaiinia

Syyttäjät vaativat huumejutun neljälle pääsyytetylle 6–10 vuoden vankeustuomioita. Heidän syytteet liittyvät lähinnä kokaiinin maahantuontiin ja levittämiseen. Kokaiinia on syytteiden mukaan ollut yhteensä noin 1,8 kiloa.

Rikokset tapahtuivat syytteiden mukaan alkuvuonna, keväällä ja kesällä 2018.

Lehterä liittyy juttuun, koska hän syytteiden mukaan osti ja piti hallussaan kahdeksan grammaa kokaiinia. Teko tapahtui 19. toukokuuta ja 22. heinäkuuta 2018 välisenä aikana Tampereella.

Haastehakemuksen mukaan Lehterä hankki kokaiinia eri erissä ostamalla sitä kahdelta eri mieheltä, jotka ovat jutun pääsyytettyjä.

Maksoi pääsyytetyn vieroituksen

Poliisikuulusteluissa Lehterä kertoi olevansa huumejutun pääsyytetyn kaveri. Lehterä paljasti poliisille maksaneensa ulkomaalaisen miehen vieroitushoidon.

– Hän oli vieroitushoidossa Naantalissa noin puolitoista vuotta sitten, ja minä maksoin hänen vieroitushoitonsa. Se maksoi 6 000 euroa. Se oli minun osaltani hyväntekeväisyyttä, tunsin tekeväni oikein, Lehterä kertoi viime elokuussa pidetyissä kuulusteluissa.

Toiseen jutun pääsyytettyyn, suomalaiseen mieheen, Lehterä tutustui ulkomaalaisen pääsyytetyn kautta.

– En ole ollut juurikaan hänen kanssaan tekemisissä. Hän on muutaman kerran heittänyt minut baarista kotiin. Sen kanssa ei ole tullut istuttua alas. En tiennyt hänen etunimeäänkään, Lehterä sanoi suomalaismiehestä.

Lehterän syytetään ostaneen näiltä kahdelta mieheltä kokaiinia. Sen hän kuitenkin kiisti esitutkinnassa.

Pääsyytetty otettiin kiinni kesken mökkimatkan

Kun poliisi otti ulkomaalaisen pääsyytetyn kiinni viime elokuussa, mies oli matkalla Lehterän mökille.

Miehen hallusta takavarikoitiin kokaiinia noin 10 grammaa. Poliisin esitutkinnan mukaan mies oli tavannut Lehterän edellisenä päivänä.

– Olitko tilannut häneltä kokaiinia 10 grammaa? poliisi kysyi Lehterältä kuulusteluissa.

– En todellakaan, kiekkoilija vastasi.

Poliisilla oli todisteina telekuuntelutallenteita miesten välillä. Niitä käytetään todisteena myös oikeudessa.

Ei kertonut syytä tapaamiseen

Lehterä kiisti kuulusteluissa, että yhteydenpidossa pääsyytettyjen kanssa olisi ollut kyse kokaiinin tilaamisesta.

– Pyytäessäsi [ulkomaalaismiestä] tai [suomalaismiestä] käymään luonasi, et mainitse käynnin tarkoitusta, ainoastaan pyydät jompaakumpaa käymään. Ennen mainittu toimintamalli on tyypillinen huumausainerikoksissa. Mitä lausuttavaa sinulla on asiaan? poliisi tiedusteli.

– Ei pidä paikkaansa, Lehterä vastasi.

Päihdeongelma näytti pahalta

Lehterää kuulusteltiin rikosepäilyn takia vielä uudestaan marraskuussa. Kuulustelu tehtiin Skype-yhteyden välityksellä, koska Lehterä oli Yhdysvalloissa Phoenixissä.

Tuossa kuulustelussa Lehterä tarkensi tutustuneensa ulkomaalaiseen pääsyytettyyn streethockey-turnauksessa 3-4 vuotta sitten.

– Kuuluvatko [pääsyytetyt] sinun normaaliin tuttavapiiriisi liittyen työhön, urheiluun tai harrastuksiin? poliisi kysyi.

– [Suomalaismiehen] kanssa sellaista tekemistä ei ole. [Ulkomaalaismiehen] kanssa on tullut aika paljon oltua, Lehterä vastasi.

– Edellisessä kuulustelussa kerroit maksaneesi [ulkomaalaismiehen] vieroitushoidon. Kerro, miten hänen päihdeongelmansa tuli sinun tietoosi?

– Se näytti vähän pahalta jossain vaiheessa, sillä oli vähän pidempiä putkia. Kun olin lähdössä jenkkeihin, niin ehdotin, että hän voisi mennä vieroitukseen, että minä maksan sen, Lehterä kertoi.

– Kun olin jo jenkeissä, niin hän soitti minulle ja tihrusti itkua ja kertoi, että nyt hän voisi mennä vieroitukseen. Sitten hän meni sinne ja hommat meni loistavasti. En tiedä tarkalleen mitä päihteitä hänen ongelmansa koski, ainakin päihteitä siinä oli paljon, hän jatkoi.

Tekemisissä myös muiden jääkiekkoilijoiden kanssa

Poliisin esitutkinnassa ilmeni, että pääsyytetty oli Lehterän lisäksi tekemisissä myös useiden muiden tunnettujen jääkiekkoilijoiden kanssa. Lehterältä tiedusteltiin syytä siihen.

– Varmaan sen takia kun se on ihan mukava ja sosiaalinen tyyppi. Se tuntee paljon ihmisiä, Lehterä kertoi poliisille.

Televalvontatietojen perusteella Lehterä soitti viime toukokuun 18. päivän illalla myöhään huumejutun suomalaiselle pääsyytetylle. Mies oli tuolloin Tampereella Hervannassa ja Lehterä itse Jämijärvellä mökillä kaverinsa polttareissa.

Paikannustietojen mukaan suomalaismies lähti puhelun jälkeen Jämijärvelle ja palasi takaisin Tamperelle vasta seuraavana aamuna.

Lehterän mukaan hän pyysi miestä hakemaan hänet kotiin mökiltä. Miehen saavuttua perille, Lehterän ja muiden suunnitelmat olivatkin muuttuneet ja mies kuljetti heidät baariin Kankaanpäähän.

Lehterä sanoi kuulusteluissa, ettei hän muista, maksoiko kyydistä jotain miehelle.

Halusi ostaa kokaiinia

Poliisi kuulusteli myös suomalaismiestä, joka ajoi Jämijärvelle mökille. Mies kertoi kuten Lehteräkin, että kiekkoilija halusi häneltä kyydin pois mökiltä.

Mies kertoi kuulusteluissa myös, että Lehterä halusi ostaa häneltä kokaiinia.

– Navigoin perille sinne mökkialueelle ja tapasin siellä Jorin. Jori kysyi minulta siellä kokaiinia. Hän oli saanut tietää, että myyn kokaiinia ja ilmeisesti oletti minulla olevan kokaiinia mukana.

– Tuolloin minulla ei kuitenkaan ollut kokaiinia mukanani. Sen jälkeen Jori ilmoitti, ettei olekaan lähdössä kotiinsa, vaan pyysi minulta kyytiä sieltä mökiltä Kankaanpään keskustassa olevaan baariin. Jori antoi minulle maksuksi kyydistä vajaat 200 euroa, mies sanoi poliiseille.

Lehterä kiisti miehen puheet poliisikuulusteluissa. Hän ei omien sanojensa mukaan yrittänyt ostaa kokaiinia mieheltä.

Pyysi ulkomaalaista miestä luokseen

Samana päivänä vain muutamaa tuntia myöhemmin Lehterä soitti ulkomaalaiselle pääsyytetylle ja pyysi häntä käymään luonaan. Kun mies kertoi, ettei hän pääse, pyysi Lehterä ulkomaalaismiestä kysymään suomalaismiestä tulemaan luokseen.

Lopulta saman päivän alkuillasta ulkomaalaismies saapui Helsingistä Jämijärvelle mökille.

– Toimittiko hän sinulle kokaiinia tuolloin tai yrititkö hankkia häneltä kokaiinia tuolloin? poliisi kysyi esitutkinnassa.

– Ei toimittanut enkä yrittänyt hankkia, Lehterä vastasi.

Huumeet luovutettiin baareissa

Suomalaismies kertoi kuulusteluissa myyneensä Lehterälle muutamia grammoja kokaiinia.

– Kokonaismäärä on 6-8 grammaa. Kaupat ovat tapahtuneet Tampereen eri yökerhoissa ja baareissa, kun olemme tavanneet. Kaupat ovat tapahtuneet kesän 2018 aikana, mies sanoi.

Lehterä kiisti nämäkin miehen väitteet.

Yhden kerran suomalaismies kertoi vieneensä kokaiinia Lehterälle ulkomaalaismiehen pyynnöstä. Muut luovutukset tapahtuivat Tampereen keskustassa.

Ei osallisuutta kokaiinikauppaan

Lehterä kiisti tienneenä pääsyytettyjen kokaiinikaupan laajuudesta. Syytteen mukaan miehet hankkivat ja levittivät yhteensä runsaat 1,8 kiloa kokaiinia.

– No vähän tuli yllätyksenä ainakin se mikä siinä lehdessä oli. En ajatellut, että sellaisilla leveleillä oltais, Lehterä sanoi poliisille.

– Kerro asemastasi ja osallisuudestasi heidän suorittamaan kokaiinikauppaan, poliisi pyysi marraskuun kuulustelussa.

– Ei mulla oo osaa eikä arpaa koko hommaan, Lehterä vastasi.

– Sinun epäillään syyllistyneen huumausainerikokseen, mitä lausuttavaa sinulla on asiaan? poliisi kysyi vielä.

– Ei pidä millään paikkaansa, Lehterä sanoi.

– Oletko käyttänyt hankkimasi kokaiinin itse vai välittänyt sen eteenpäin?

– En käytä kokaiinia, jääkiekkoilija vastasi.

Lehterän syytettä oli tarkoitus käsitellä Pirkanmaan käräjäoikeudessa ensi viikon tiistaina, jolloin myös häntä itseään oli määrä kuulla. Lehterälle ei ole kuitenkaan vieläkään saatu toimitettua jutun haastehakemusta ja hänet on haastettava ensin virallisesti, ennen kuin häntä voidaan kuulla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja