New Yorkissa sijaitseva nähtävyys sisällytti käyttöehtoihinsa melkoisia ukaaseja – ikuiset ja rajoittamattomat oikeudet kaikkiin kuviin, jotka sen sisällä tai ympärillä otetaan

New York Cityssä sijaitseva uusi Vessel-niminen nähtävyys sai ihmettelyä osakseen käyttöehtojensa takia. Ehtoja on sittemmin muutettu.

New York Cityn nähtävyyslistaan voidaan lisätä uusi tulokas, jossa vieraileminen saattaa tosin tulla hyvin kalliiksi, kertoo Gizmodo-sivusto. Uusi luksusnaapurusto Hudson Yards viekoittelee kävijöitä erikoisella arkkitehtuurillaan.

Käyttöehdot sisälsivät suuria vaatimuksia

Maaliskuussa 2019 avatussa naapurustossa sijaitsee Vessel-nimellä kulkeva rakennus, josta löytyy taidetta. Esimerkiksi rakennuksen portaikko päätynee pian koristamaan monia Instagram-tilejä. Halvaksi kuvat eivät kuitenkaan tule.

The Gothamist -sivusto huomasi, että Hudson Yardsin uusi nähtävyys asetti käyttöehtoihinsa melkoisia kuvaoikeuksiin liittyviä ukaaseja, jotka kävijä hyväksyy yksinkertaisesti astumalla Hudson Yardsin ja Vesselin alueelle.

Oikeus jakaa kaikkea materiaalia "aina ja ikuisesti"

Käyttöehdoissa todettiin esimerkiksi, että mikäli kävijä esiintyy kuvissa, luo, julkaisee tai lähettää kuvia, äänitallenteita tai videota Vesselistä, hän antaa "yhtiölle rajoittamattomat, maailmanlaajuiset, rojaltivapaat, ikuiset oikeudet ja lisenssin" käyttää henkilön nimeä, kuvaa, ääntä ja persoonaa esimerkiksi mainoksissa.

Ehdoissa todettiin jopa, että turistin nappaamia otoksia saa käyttää myös sellaisissa medioissa, joita ei vielä ole olemassa.

Lieneekö syynä mediahuomio, mutta käyttöehtoja on myöhemmin muutettu.

Professori suomi käyttöehtoja

Ehtojen mukaan kävijä olisi kuvia ottaessaan antanut samalla Vesselille ikuiset oikeudet materiaaleihinsa.

– Tämä pätee myös "äänitallenteisiin", jälleen, riippumatta siitä, missä ne nauhoitettiin. Joten jos menet Vesseliin ja teet sitten podcastin käynnistäsi, heillä on oikeudet siihenkin, Cornell Tech and Cornell Law School -oppilaitoksen professori James Grimmelmann suomi käyttöehtoja Twitterissä.

Ukaasi koski myös kuvia, joissa Vessel esiintyy ulkopuolelta. Käytännössä Vessel omistaisi oikeudet esimerkiksi vastapäiseltä rannalta otettuihin kuviin, Grimmelmann kuvaa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ehtojen mukaan oikeuksia ei voi peruuttaa, eikä Vesselin taustalla oleva yritys teknisesti ottaen omista materiaaleja. Sillä oli ehtojen mukaan kuitenkin oikeus tehdä materiaalilla melkein mitä vain: ehtojen mukaan yhtiö saisi käyttää, muokata, myydä, julkaista ja jakaa materiaalia rajattomasti missä tahansa mediassa ja mihin tahansa käyttöön.

Kuvien ottaja itse ei saa käyttää kuvia kaupallisesti.

– On aina huvittavaa nähdä ehdot, jotka yrittävät näin paljon liikaa ja jotka on koostettu näin huonosti. Se on kuin katsoisi viiksiään pyörittelevää pahista, joka liukastuu itse pudottamaansa banaaninkuoreen ja kaatuu naama edellä jättimäiseen kakkuun, James Grimmelmann kirjoitti.

Käyttöehtojen kieltä muutettiin "selvyyden vuoksi"

Käyttöehtoja on myöhemmin muutettu. Vessel ilmoitti The Gothamist -sivustolle "hienosäätävänsä" käyttöehtojen kieltä, jotta ne ovat mahdollisimman selkeät. Yhtiön mukaan samanlaisia säännöksiä on käytössä muissakin nähtävyyksissä.

Nyt kaikki oikeudet kaikilla tavoilla vaatineita kohtia "my content" (suom. sisältöni) ja "my name and likeness" (suom. nimeni ja kuvani) ei enää löydy.

Ehdoissa kuitenkin todetaan edelleen, että vieraillessaan Vesselissä kävijä ymmärtää, että hänestä tehdyt nauhoitteet ovat yhtiön omaisuutta. Ehdoissa todetaan myös, että vaikka kävijä omistaa materiaalinsa, yhtiö ja sen kumppanit saavat esimerkiksi "jakaa, julkaista ja jaella" materiaaleja nettisivullaan.

Lue myös:

    Uusimmat