Maanomistaja raivoissaan – upeat luonnon uima-altaat houkuttelevat paikalle kymmeniä Instagram-tunkeilijoita päivässä: "Yksi kivoimmista paikoista, joissa olen pissannut"

Luonto järjesti maagiset puitteet kalifornialaissurffareille: ”Ilmiön lopullista kestoa ei voi mitenkään ennustaa etukäteen” 3:27
Luonto järjesti maagiset puitteet kalifornialaissurffareille: ”Ilmiön lopullista kestoa ei voi mitenkään ennustaa etukäteen”

Uudessa-Seelannissa yksityisillä mailla sijaitsevat luonnon omat uima-altaat keräävät paljon uteliaita vierailijoita. Upeat maisemat houkuttelevat ihmisiä altaille ottamaan kuvia. Maanomistaja ei ole ilmiöstä innoissaan.

Päästäkseen altaille tunkeilijat kiipeävät piikkilangan yli, ohittavat yksityisalueesta kertovat kyltit sekä poseeraavat 50 metrin pudotuksen reunalla, vain saadakseen täydellisen otoksen Instagramiin. Tapauksesta kertoo muun muassa The Guardian.

Paikka sijaitsee Anawhatan rannalla, 50 kilometriä Uuden-Seelannin suurimmasta kaupungista Aucklandista.

Tunkeilijat saivat vihiä paikasta sosiaalisessa mediassa, jossa alkoi kiertelemään upeita kuvia luonnon omista altaista. Kaikki vierailijat eivät osaa käyttäytyä siivosti, ja luonnonvaraisella paikalla onkin nähty rettelöintiä.

– Olemme todella saaneet tarpeeksemme, kiteyttää maat omistavaan perheeseen kuuluva Buzz Kronfeld.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tunkeilijat likaavat ympäristöä ja riskeeraavat turvallisuutensa

Kaikki paikan päällä käyvät tunkeilijat eivät osaa käyttäytyä. Ihmiset muun muassa turmelevat ympäristöä, likaavat altaan veden sekä heiluvat 50 metriä korkean pudotuksen reunalla. Monet juovat paikan päällä myös alkoholia.

Veden likaaminen on erityisen häiritsevää siksi, että Kronfeldit käyttävät altaiden vettä juomavetenään.

– Juomme tätä vettä. Joskus täällä käy tusinoittain ihmisiä päivässä, uimassa ja tekemässä ties mitä muuta, Kronfeld päivittelee.

Kronfeld on paitsi tympääntynyt tunkeilijoihin, myös huolissaan heidän turvallisuudestaan.

– Jos he tippuvat reunalta, he eivät selviä. On ihmeellistä, ettei niin ole jo tapahtunut, hän sanoo.

Kronfeldien suku on omistanut kyseiset maat jo vuodesta 1926 lähtien. Kaikki on sujunut rauhallisesti, kunnes viisi vuotta sitten paikalle alkoi tulvia väkeä.

– Emme ymmärtäneet, miksi paikalle tulee niin paljon ihmisiä. Sitten joku kertoi, että altaat ovat kaikkialla netissä, Kronfeld kertoo.

Kesäisin mailla saattaa käydä 30–40 henkilöä päivässä. Kronfeld kertoo kerrankin häätäneensä paikalta yhteensä 23 ihmistä. Välillä tunkeilijat ovat olleet vihaisia äkkilähdöstä, ja käsirysytkin ovat olleet lähellä.

Paikasta vihjaillaan Instagramissa ja turistisivustoilla

Sosiaalisessa mediassa kiertelee ohjeita “salaisten” altaiden löytämiseen. Instagramissa ja turistisivustoilla paikkaa kutsutaan muun muassa “piilotetuksi timantiksi” ja “Aucklandin varjelluimmaksi salaisuudeksi”.

The Guardianin mukaan myös suorempia kannanottoja löytyy.

– Todellakin tunkeilun arvoista, kirjoittaa yksi nainen Instagramissa.

– Yksi kivoimmista paikoista, joissa olen pissannut, sanoo puolestaan nuori mies paikan päältä julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Paikalle asennettiin piilokameroita

Uusiseelantilainen media Newsroom vieraili paikan päällä ja asensi sinne piilokameroita dokumentoidakseen altailla tapahtuvaa liikehdintää.

Kameroihin tallentui tusinoittain puolialastomia ja alastomia ihmisiä poseeraamassa altailla. Lisäksi pariskuntien nähtiin jopa harrastavan paikan päällä seksiä.

Tunkeilijoita tallentui kameroihin myös koronaviruksesta johtuvan sulkutilan aikaan, jolloin Uudessa-Seelannissa ei ollut sallittua liikkua omaa naapurustoaan pidemmälle.

– Monet heistä eivät ole edes menossa rannalle. He tulevat vain ottamaan kuvia, Kronfeld valittaa.

Kotitekoiset yksityisalueesta varoittavat kyltit eivät riittäneet, joten Aucklandin kunnanvaltuusto hankki paikalle järeämmät kyltit. Nekään eivät kuitenkaan hetkauta ihmisiä.

Paljastusartikkelin jälkeen tilanne on hieman rauhoittunut

Newsroomin julkaiseman artikkelin jälkeen Kronfeld kertoo, että tilanne on jonkin verran rauhoittunut. Altailla otetut kuvat ovat alkaneet hiljalleen kadota Instagramista. Turistisivustoille on lisätty mainintoja, että altaat ovat yksityisaluetta. Jotkut tunkeilijat ovat jopa lähettäneet miehen perheelle sähköpostia pahoitellakseen käytöstään.

Kronfeld suosittelee, että vierailijat suuntaavat jatkossa noin 100 metrin päässä altaista sijaitsevalle paikalle, josta on täsmälleen samat näkymät kuin miehen omilla mailla. Luonnon altaita siellä tosin ei ole.

– Julkiselta paikalta löytyy samat näkymät, joten vierailijoiden ei tarvitse kiipeillä piikkilankojen yli. Näkymä on sama, paikalla ei vain ole allasta, Kronfeld summaa.

Perhe itse rakastaa paikkaa. Välillä Kronfeld suuntaa altaiden luo istuskelemaan ja katselemaan maisemia. Hän ei tosin kaiva kännykkäänsä esiin: ihailee vain.

Lue myös:

    Uusimmat