Mainos

New York Post väittää: Suomi valmistautuu kolmanteen maailmansotaan

3:00

Yhdysvaltalainen New York Post väittää, että Suomi valmistautuu kolmanteen maailmansotaan. Perusteluna amerikkalaismedia käyttää Venäjän uhkaa sekä lisääntynyttä puhetta sodasta.

Katso videolta, miten Helsingissä on varauduttu ääritilanteisiin.

– Pienellä eurooppalaisella valtiolla on pitkä raja Venäjän kanssa, ja huolimatta sen 100-vuotisesta itsenäisyydestä suuren naapurin uhka leijuu jatkuvasti taka-alalla, lehdessä todetaan.

Median mukaan Suomi on poliittisesti neutraali maa, jossa asuvat maailman onnellisimmat ihmiset, mutta se on "aina valmis sotaan."

Väite on hieman kummallinen, koska asian voi nähdä niin, että monen maan itsenäisyys perustuu perustuu uskottavaan puolustukseen sodan sattuessa.

Miksi Suomi pelkää naapuriaan?

New York Post perustelee väitettä Venäjän pelkäämistä muun muassa maiden välisellä historialla, esimerkiksi Ruotsin jälkeisellä autonomian ajalla Venäjän vallan alla 1809–1917, itsenäistymisellä ja "suomettumisella."

Lisäksi median mukaan viime aikoina on ollut paljon puhetta sodan syttymisestä, mutta tästä väitteestä voi olla myös eri mieltä.

Etenkin, kun yhtenä perusteluna New York Post käyttää Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin väitettä, jonka mukaan Montenegrosta voi syttyä kolmas maailmansota.

Trumpilta kysyttiin Fox Newsin haastattelussa, miksi Yhdysvaltojen pitäisi puolustaa sotilasliitto Natoon vuosi sitten liittynyttä Montenegroa.

– Olen pohtinut samaa asiaa. Montenegro on pieni maa, jonka asukkaat ovat erittäin vahvoja. He ovat erittäin vahva kansa, he ovat erittäin agressiivinen kansa, he voivat käydä aggressiivisiksi, ja onneksi olkoon, siinä meillä on sitten kolmas maailmansota.

Artikkelia on kritisoinut muun muassa Suomessa toimiva skottitoimittaja David Mac Dougall. Väite siitä, että Suomi olisi neutraali maa, ei pidä hänen mukaan paikkaansa. Dougall kirjoittaa, että Suomi on selkeästi osa länttä. Kuten myös presidentti Sauli Niinistö ajattelee.

Väite: Helsingin maanalainen tunneliverkosto sotaa varten

New York Postin mukaan Suomi on varautunut ulkopuoliseen iskuun Helsingin tunneliverkostolla, johon kaikki Helsingin 640 000 asukasta mahtuvat. Saman väitteen on esittänyt myös Wall Street Journal.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan maan alle oli rakennettu tiloja vuoteen 2009 mennessä lähes 400 kappaletta ja tunneleita on noin 200 kilometrin edestä.

Näihin kuuluu esimerkiksi liikenteeseen, väestönsuojeluun ja energia- sekä vesihuoltoon liittyviä tiloja kuten parkkihalleja, jäähdytyslaitoksia, metrotunneleita, uimahalleja, väestönsuojia ja niin edespäin.

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki kuitenkin kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, ettei tunneliverkosto ole suunniteltu sotaa varten, vaan maanalaiset tilat on suunniteltu kaupunkilaisten normaalia käyttöä varten rauhan ajan olosuhteisiin.

Se, että niitä voidaan hyödyntää myös sotilaallisesti, on syntynyt ikään kuin sivutuotteena. Pulkki kuitenkin ajattelee, että jos Helsingissä käytäisiin taisteluja, kaupunki olisi todennäköisesti evakuoitu kokonaan asukkaista eli tunneleihin ei tarvitsisi edes sijoittaa ihmisiä.

Oli New York Postin artikkelin uskottavuudesta mitä mieltä tahansa, Suomi on kuitenkin taas mainittu.

Katso alla olevalta videolta, mitä kaikilla suomalaisillakin pitäisi aina olla kotona kriisitilanteiden varalta:

1:32

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja