Bernie Sandersin tykitystä vai Joe Bidenin comeback? Näistä lähtökohdista Nevadan demokraatit äänestävät tänään

Vermontin senaattori Bernie Sanders johtaa mielipidemittauksia demokraattipuolueen kolmannessa esivaalissa. Voitto on silti kaikkea muuta kuin varma, sillä Nevadan vaalitapa ja viimeisin väittely saattavat johtaa yllätyksiin.

Yhdysvaltojen demokraatit äänestävät lauantaina vastustajaa syksyn presidentinvaaleihin republikaanien Donald Trumpia vastaan. Nevadassa pidettävä esivaali on järjestyksessään tämän vuoden kolmas.

Mielipidemittauksia tuijottamalla tilanne näyttää etukäteen melko selvältä. Vermontin senaattori Bernie Sanders johtaa kolmea viimeisintä helmikuussa tehtyä gallupia. Entinen varapresidentti Joe Biden, entinen pormestari Pete Buttigieg ja Massachusettesin senaattori Elizabeth Warren kamppailevat kakkospaikasta.


Hankala mitata

Mielipidemittauksiin ei Nevadan kohdalla voi välttämättä täysin luottaa. Osavaltiossa asuu paljon vuorotöitä tekeviä ravintolatyöläisiä, jolloin edustavan otoksen hankkiminen on työlästä

Nevadassa äänestetään Iowan tapaan vaalikokouksissa, jolloin kakkosvaihtoehdolla on väliä. Jos ehdokas ei ylitä vaalikokouksessa 15 prosentin äänikynnystä, tämä saattaa menettää toisessa äänestyksessä ehdokkaita muualle. Tämä saattaa hyödyttää Minnesotan senaattoria Amy Klobucharia, joka on monen ehdokkaan kakkosvaihtoehto.

Tänä vuonna Nevadassa on äänestetty ensi kertaa ennakkoon. Ennakkoänestyksen vaikutusta vaalitulokseen on vielä mahdoton sanoa. Voi uumoilla, että moni äänestäjä on ennakkoon hypännyt Bernie Sandersin matkaan, mutta varmaa se ei ole ennen ääntenlaskun valmistumista.

Väittelyistä lisäpontta Warrenille

Demokraatit väittelivät kiivaasti torstain vastaisena yönä. Suurimpana voittajana voidaan pitää Elizabeth Warrenia, joka tylytti miljardööri Michael Bloombergia kovin sanoin.

2:43

Hyvä väittelymenestys voi tuoda Warrenille lisä-ääniä lauantaina. Niitä hän myös tarvitsee, sillä Warren tarvitsee nyt kipeästi menestystä. Muuten hän joutunee heittämään pyyhkeen kehään viimeistään maaliskuun 3. päivänä pidettävän Supertiistain jälkeen.

Väittelyssä nyrkkeilysäkin rooliin jäänyt Bloomberg ei Nevadassa kärsi, sillä häntä voi äänestää ensi kertaa vasta Supertiistaina.

Bidenin comeback?

Entinen varapresidentti Joe Biden on saanut viimeisen kuukauden aikana rutkasti huonoa julkisuutta. Huonot sijoitukset Iowassa ja New Hampshiressa ovat käyneet monelle todistukseksi siitä, ettei Biden osaa voittaa.

Biden ei ole kuitenkaan romahtanut täysin. Hänellä on edelleen toiseksi paras, noin 10 prosentin mahdollisuus viedä Nevada nimiinsä. Jos Biden saa taisteluvaihteen päälle, kakkossijakin voisi viedä hänet hyvissä asetelmissa kohti Etelä-Carolinaa. Siellä todella mitataan Bidenin kampanjan kunto.

Mutta entä Pete Buttigieg? Indianan osavaltiossa sijaitsevan South Bendin kaupungin entinen pormestari kuitenkin johtaa esivaalia tällä hetkellä.


Mielipidemittaukset eivät ole hirveän armollisia Buttigiegille. Hänen suosionsa laahaa edelleen vähemmistöjen keskuudessa, ja Buttigieg tarvitsisikin kipeästi voittoa Nevadasta saadakseen itsensä tunnetuksi joka puolella. Todennäköisempää kuitenkin on, että Buttigiegin aika ei ole näissä esivaaleissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja