MTV seurasi: Sanders kukisti Buttigiegin niukasti New Hampshiressa – kaksi ehdokasta luovutti

2:09
Iowan esivaalikaaoksen jälkeen pikkuruisen New Hampshiren harteilla on suuri lasti.

Yhdysvalloissa senaattori Bernie Sanders on voittanut demokraattipuolueen esivaalit New Hampshiressa, useat yhdysvaltalaiskanavat kertovat.

Sanders jätti ex-pormestari Pete Buttigiegin niukasti kakkoseksi. Kun äänistä lähes 90 prosenttia on laskettu, Sandersilla on 26 prosentin ja Buttigiegilla 24 prosentin ääniosuus.

Esivaalin suurin yllättäjä oli senaattori Amy Klobuchar, joka sijoittuu kolmanneksi noin 20 prosentin ääniosuudella.

New Hampshire oli karvas pettymys senaattori Elizabeth Warrenille ja ex-varapresidentti Joe Bidenille, jotka jäävät sijoille neljä ja viisi. Warren ja Biden ovat jäämässä alle 10 prosenttiin äänistä.

Buttigieg ja Sanders olivat kaksi suosituinta ehdokasta myös esivaalikauden käynnistäneissä Iowan vaalikokouksissa viime viikolla.

Biden luovutti jo etukäteen

Bidenin ei etukäteenkään uskottu yltävän New Hampshiressa kärkikastiin, mutta huono tulos on silti kolaus hänen kampanjalleen.

Biden näytti nostavan kädet pystyyn tappion merkiksi jo etukäteen, sillä hän ei osallistu suunniteltuun vaali-illan tilaisuuteensa New Hampshiressa vaan lensi jo tiistaina suoraan seuraavaan esivaaliosavaltioon Etelä-Carolinaan.

Biden on ollut pitkään valtakunnallisten gallupien kärjessä, mutta on viimeisimmissä kyselyissä pudonnut kakkoseksi Sandersin taakse. Iowassa hän jäi neljänneksi.

Iowan ja New Hampshiren tiedettiin jo ennakkoon olevan hankalia osavaltioita Bidenille, sillä ex-varapresidentin kannatus on erityisen vankkaa mustien äänestäjien keskuudessa, joiden osuus näissä osavaltioissa on melko pieni.

Biden näyttääkin lataavan paljon paukkuja juuri Etelä-Carolinaan, jossa suuri osa demokraattiäänestäjistä on mustia.

– Olemme yhä lievän toiveikkaita New Hampshiren suhteen, Biden sanoi kertoessaan päätöksestään suunnata suoraan Etelä-Carolinaan.

New Hampshire sijaitsee Uuden-Englannin alueella Yhdysvaltain koilliskulmassa.

Useimmat Uuden-Englannin osavaltiot ovat melko liberaaleja, mutta New Hampshiren erityispiirteenä on suuri liikkuvien äänestäjien osuus.

Osavaltio onkin ollut usein presidentinvaaleissa yksi vaa'ankieliosavaltioista, jossa sekä demokraatti- että republikaaniehdokkaalla on ollut voittomahdollisuus.

Yang ja Bennet jättivät kisan kesken

Ainakin kaksi demokraattiehdokkaista putosi pois kisasta New Hampshiren vaali-iltana, kun Andrew Yang ja Michael Bennet ilmoittivat lopettavansa kampanjansa.

Teknologiayrittäjänä rikastunut Yang korosti kampanjassaan matematiikka- ja talousosaamistaan sekä perustulomalliaan ja keräsi kannattajia erityisesti nuorten miesten keskuudessa.

Iowan vaalikokouksissa hän sai kuitenkin vain noin prosentin äänistä, mikä oli kampanjalle pettymys. Senaattori Bennetin kampanja taas ei lähtenyt lentoon missään vaiheessa.

Päivitetty kauttaaltaan kello 6.25.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja