MTV Uutiset New Hampshiressa: Demokraateille esivaalit ovat "pelottavimmat vaalit koskaan" – Trumpin kannattajat ennustavat Valkoisen talon pysyvän Trumpin hallussa vuosia

2:09
Iowan esivaalikaaoksen jälkeen pikkuruisen New Hampshiren harteilla on suuri lasti.

Yhdysvalloissa presidentinvaalien kamppailu jatkuu tänä yönä, kun New Hampshiren osavaltiossa äänestetään esivaaleissa. Iowan osavaltion ääntenlaskun epäonnistumisen jälkeen New Hampshiressa prosessi luvataan hoitaa kunnolla.

New Hampshiren osavaltion johto esittelee ylpeydellä perinteisiä äänestyslipukkeita MTV Uutisille. Iowan ääntenlaskun katastrofin jälkeen New Hampshirella on paine näyttää, että Yhdysvaltain demokratia toimii.

– Tämä voi näyttäytyä paineelta, mutta olemme järjestäneet vaaleja samalla kaavalla vuosikymmeniä. Pidämme prosessin yksinkertaisena, käytämme paperilappusia, New Hampshiren vaalivastaava David Scanlan vakuuttaa MTV Uutisille.

Demokraattien kannatuskyselyiden kärkipaikoilla New Hampshiressa ovat senaattori Bernie Sanders ja entinen pormestari Pete Buttigieg. Kolmannesta paikasta taistelevat kannatuskyselyissä senaattorit Elizabeth Warren ja Amy Klobuchar ja entinen varapresidentti Joe Biden.

"Barbaarista, ettei kaikilla ole varaa terveydenhuoltoon"

Sanders voitti New Hampshiren esivaalit presidentinvaalien 2016 yhteydessa. Tämän vuoden kampanjatapahtumassa onkin toiveikas tunnelma.

–  Uskon, että kaikilla pitäisi olla pääsy terveydenhuoltoon. Minusta on barbaarista, että ihmisiä kuolee tässä maassa, koska heillä ei ole varaa terveydenhuoltoon, Sandersin tukija Tina May sanoo.

Buttigieg on New Hampshiren osavaltion kannatuskyselyissä toisena.

– Hän on ainoa poliitikko pitkään aikaan, joka ei yritä muuttaa keskustelunaihetta. Olen kirjoittanut hänen kampanjalleen shekkejä jo puoli vuotta, Buttigiegin kannattaja Paul Royal kertoo.

Moni sitoutumattomia

New Hampshiren äänestäjistä arvioilta 40 prosenttia on sitoutumattomia. Moni päättää vasta äänestyspaikalla, ketä äänestää.

–  Liian monta vaihtoehtoa voi olla huono juttu. Tavalliselle äänestäjällä voi olla vaikeuksia tehdä eroja ehdokkaiden välille, sanoo politiikan professori Dante Scala New Hampshiren yliopistosta.

Moni paikallisista vieraileekin viimeiseen saakka eri ehdokkaiden kampanjatapahtumissa. Kathy Hoben on juossut kahden päivän aikana Sandersin aamupalatilaisuudessa, Sandersin ja Klobucharin kampanjatapahtumissa ja Bidenin iltatilaisuudessa. Bidenin kampanjatilaisuus keskeytyi hetkeksi Trumpin tukijaksi ilmoittautuneen mielenosoittajan huuteluihin.

– Nämä ovat pelottavimmat vaalit koskaan! Rakastan jokaista demokraattien ehdokasta. Meidän täytyy vain yhdistyä ja lyödä Trump, Hoben kertoo.

Hoben ei vielä tietänyt vaalien aattona ketä äänestää.

Trump huumaa

Osavaltion suurimman vaaliyleisön keräsi kuitenkin republikaanien presidentti Donald Trump. Manchesterin kaupungissa ihmiset muodostivat kortteleiden pituisia jonoja Trumpin kampanjatapahtumaan sateesta huolimatta. Osa saapui paikalle naapuriosavaltioista, ja osa kertoi yöpyneensä areenan ulkopuolella.

– Olemme viettäneet lauantain, sunnuntain ja maanantain jonossa, jotta pääsemme eturiviin, kertoo Trumpin tukija Nick Griffin.

Griffin ei ole ollenkaan huolissaan demokraattien tulevasta Trumpin haastajasta.

– En usko, että kenelläkään demokraattien ehdokkaista on nyt mahdollisuuksia. Jos he saavat asiansa kuntoon, niin ehkä 8 vuoden päästä taas, Griffin sanoo ja hymyilee.

New Hampshiren esivaaleissa äänestetään tiistain ja keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja