Trump ja Sanders näyttävät voittavan selvästi New Hampshiressa

0:22

New Hampshiren esivaalien voittajat ovat republikaanien Donald Trump ja demokraattien Bernie Sanders, kertovat amerikkalaisviestinten ennusteet.

Trump näyttäisi saavan noin kolmasosan republikaanien äänistä, kun muut haastajat jäisivät kukin alle 15 prosenttiin. Sanders puolestaan olisi saamassa lähes 60 prosenttia demokraattien äänistä, ja Hillary Clintonin äänisaalis jäisi runsaaseen 40 prosenttiin.

Trump sijoittui ensimmäisessä äänestyksessä Iowassa toiseksi. Demokraattien taisto päättyi käytännössä tasapeliin Sandersin ja Clintonin välillä. Iowassa valinta hoidettiin vaalikokouksilla.

Äänestysprosentin New Hampshiressa arvioidaan nousevan ennätyksellisen suureksi. Osavaltiossa asuu 1,3 miljoonaa asukasta, joista yli 870 000 on rekisteröitynyt äänestäjäksi.

New Hampshiressa on tilaa yllätyksille, koska ihmisten ei tarvitse rekisteröityessään sanoa, kumman puolueen vaalissa he aikovat äänestää. Tämä ryhmä kattaa yli 40 prosenttia rekisteröityneistä.

New Hampshire on asukasmäärältään pieni osavaltio, mutta sillä on ensimmäisenä varsinaisena esivaalien osavaltiona kokoaan suurempi merkitys. Siellä on perinteisesti luotu suuntaviivoja pitkään kestävälle äänestysruljanssille ja karsittu heikoimpia ehdokkaita pois pelistä.

Yleensä Yhdysvaltojen tulevat presidentit ovat voittaneet myös New Hampshiren esivaalin. Maan viimeisimmät kolme presidenttiä Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton päätyivät kuitenkin Valkoiseen taloon New Hampshiren häviöstä huolimatta.

Jo ensimmäisissä aluevaaleissa Iowassa mielipiteet Trumpista jakautuivat voimakkaasti kahtia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja