Mainos

Neuvottelut jatkuivat Limassa

Perun panttivankikriisin välittäjäksi nimetty Punaisen Ristin edustaja Michel Minnig luotti siihen, että yhteydenpito Perun hallituksen ja satoja panttivankeja pitävien sissien välillä jatkuu. Sveitsiläinen Minnig vei Japanin suurlähettilään asuntoon lääkkeitä, vettä ja elintarvikkeita.

-Neuvotteluista puhumme myöhemmin, sanoi Minnig, jonka Perun presidentti Alberto Fujimori valtuutti välittämään Perun hallituksen ja sissien välillä.

Minnigin nimittämisestä pääneuvottelijaksi kertoi Kanadan suurlähettiläs Anthony Vincent, joka niin ikään neuvotteli sissien kanssa. Hänen mukaansa panttivankeja on noin 400. Japanin suurlähettiään asuntoon hyökänneet sissit vapauttivat varhain tänään Suomen aikaa viisi diplomaattia toimimaan välittäjinä kriisissä. Vapaaksi pääsivät Kanadan, Saksan ja Kreikan suurlähettiläät sekä yksi ranskalainen ja perulainen diplomaatti.

Vincentin oli määrä tavata Tupac Amarun vallankumousliikkeen MRTA:n vankilassa oleva johtaja Victor Polay Campos, kertoi Saksan ulkoministeriö. Elinkautista tuomiota istuva Polay on yksi noin 400 vangista, joiden vapauttamista sissit vaativat. Japanin ulkoministerin Yukihiko Ikedan oli määrä saapua Limaan avustamaan neuvotteluissa.

Amerikkalaisia asiantuntijoita paikalle

Yhdysvallat on lähettänyt turvallisuusneuvonantajia Perun suurlähettiläänsä avuksi. Yhdysvaltain suurlähettiläs poistui kutsuista ennen kuin sissit hyökkäsivät. Yhdysvallat kieltäytyi kommentoimasta tietoja, joiden mukaan kuusi amerikkalaisvirkamiestä olisi panttivankien joukossa.

Ensimmäinen neuvottelukierros sissien ja hallituksen neuvottelukomitean kesken päättyi varhain aamulla Suomen aikaa. Panttivankien joukossa on muun muassa Perun ulkoministeri ja suurlähettiläitä Aasiasta, Euroopasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Osan panttivangeista sissit vapauttivat jo eilen.

Hallitukset ympäri maailmaa ovat kehottaneet Perua suojaamaan panttivankeja ja välttämään väkivallan käyttöä kriisissä. Lain mukaan suurlähettilään virka-asunto on Japanin aluetta eli Peru tarvitsisi ainakin teoriassa Japanin hallituksen hyväksynnän mahdollisen hyökkäyksen aloittamiseen.

Sissit vaativat tovereidensa vapauttamista

Sissit kertoivat miinoittaneensa rakennuksen sisäänkäynnit siltä varalta, että poliisi yrittää yllätyshyökkäystä sinne. Raskaasti aseistautuneet MRTA:n sissit tunkeutuivat suurlähettilään asuntoon keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. He ovat uhanneet surmata panttivangit, ellei Perun hallitus vapauta heidän vankilassa olevia tovereitaan.

MRTA:n edustaja on vaatinut heille itselleen ja vapautetuille vangeille kuljetusta sissiliikkeen hallussa oleville viidakkoalueille Perussa. Hän kertoi sissien hyökänneen suurlähettilään asuntoon vastalauseena sille, että Japani on tukenut japanilaisten siirtolaisten jälkeläistä, presidentti Fujimoria ja hänen talouspolitiikkaansa. Lisäksi Japanin hallitus sekaantuu sissien mukaan jatkuvasti Perun sisäisiin asioihin.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.