Mainos

Neuvottelut Irakin presidentistä ajautumassa umpikujaan

Osapuolet eivät ole päässeet sopuun valinnasta kahden suosituimman ehdokkaan välillä.

Neuvottelut Irakin tulevasta presidentistä eivät tänään ole sujuneet toivotulla tavalla.

Monet irakilaiseet kannattavat presidentiksi Ghazi Yawaria, Saudi-Arabissa pitkään oleskellutta insinööriä. Yawar on yksi sunnalaisista heimojohtajista pohjoisessa Mosulin kaupungissa.

Yhdysvaltain johtaman miehityshallinnon johtajan Paul Bremerin ja YK:n erityislähettilään Lakhdar Brahimin uskotaan tukevan puolestaan Adnan Pachachia. Pachachi, 81, toimi Irakin ulkoministerinä 1960-luvulla.

"He haluavat määrätä meille jonkun"

Irakilaisten virkamieslähteiden mukaan Yhdysvallat ja YK saattavat ratkaista kiistatilanteen esittelemällä kolmannen presidenttiehdokkaan.

-He haluavat määrätä meille jonkun. Emme hyväksy tätä. Tämä ei ole itsemääräämisoikeuden luovuttamista, valitti hallintoneuvoston kurdijäsen Mahmud Othman uutistoimisto AFP:lle.

Othmanin mukaan Yhdysvallat vaikutti liikaa myös siihen, että pääministeriksi valittiin perjantaina "amerikkalaisten ehdokas" Iyad Allawi. Hän antoi ymmärtää, että amerikkalaisten on odotettu vastaavasti siunaavan hallintoneuvoston presidenttiehdokkaan eli Yawarin.

Hallintoneuvoston, Yhdysvaltain johtaman miehityshallinnon ja YK:n odotetaan kuitenkin päättävän presidentistä vielä tänään, Othman sanoi. Uuden presidentin virka on pääosin seremoniallinen. Osapuolet sopivat eilen Irakin uuden väliaikaishallituksen kokoonpanosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.