Nettipoliisi: Sosiaalinen media vastaa sataa Hannu Karpoa

Sosiaalisen median räjähdysmäisen kasvun myötä myös sen yhteyteen liittyvä rikollisuuden määrä on lisääntynyt vauhdilla. 

Samaan aikaan sosiaalisen median hallinta on vielä monella käyttäjällä lapsenkengissään.

Nettipolisiina tunnettu ylikonstaapeli Marko "Fobba" Forss on kirjoittanut laajan katsauksen sosiaalisen median käyttöön liittyvistä ajankohtaisista polttavista kysymyksistä.

"Fobban sosiaalisen median selviytymisopas" julkaistaan tänään e-kirjana ja myöhemmin paperiversiona. Opaskirjassa käsitellään laajasti sosiaaliseen mediaan kytkeytyviä eri ongelmakohtia, kuten nettikiusaamista, uhkauksia, identiteettivarkauksia, petoksia, seksuaalirikoksia ja tekijänoikeusrikoksia.

300-sivuisen kirjan sisältöä tuetaan useilla konkreettisilla esimerkkitapauksilla ja lisäksi eri aihealueiden taustoista annetaan kattavasti lisätietoa.

Samalla lukijalle annetaan myös toimintaohjeita ongelmien välttämiseksi tai niiden kanssa toimimiseen.

Rikoksesta jää aina jälki

Forss toteaa kirjassaan, että  sosiaalisessa mediassa ja tietotekniikassa on se hyvä puoli, että rikoksista jää lähes aina jälki ja siten todistusaineistoa on saatavilla. Erityisesti tämä näkyy kiusaamis- ja seksuaalirikoksissa. 

Forss sanailee, että ennen ihmiset menivät Hannu Karpon puheille jos viranomaiset kiusasi­vat tai jokin firma toimi ikävästi.

- Nykypäivänä sosiaalinen media vastaa sataa Han­nu Karpoa. Yrityksen kannattaakin pelätä enemmän sosiaalisella medialla uhkaavaa asiakasta kuin kuluttaja-asiamiestä, kirjoittaa Forss.

Aikuiset kiusaavat somessa aivan kuin lapsetkin

Sosiaalisen median voima näkyy niin hyvässä kuin pahassa. Yksi negatiivinen asia on, että sosiaalisen median kautta voidaan kiusata toisia julmastikin.

Sosiaaliseen mediaan liittyvä kiusaaminen ei suinkaan rajoitu nuoriin käyttäjiin. Forssin mukaan aikuiset kiusaavat sosiaalisessa mediassa ihan siinä missä lapsetkin. Mitään selvää motiivia ei aina edes tarvita, koska verkossa esiintyy myös täysin satunnaista kiusaamista. 

- Aikuisten mukaantulon jälkeen asiaan on herätty ja tiedostettu sen olevan vähintään yhtä kivuliasta kuin kasvokkain tapah­tuvan kiusaamisenkin, kirjoittaa Forss.

Lue myös:

    Uusimmat