Nettikeskustelut karkaavat helposti käsistä

Suomalaisten arkeen näyttää vakiintuneen netissä keskusteleminen. Suomen suurimmassa nettiyhteisössä Suomi24:ssä julkaistiin viime vuonna lähes 6,5 miljoonaa viestiä. Vilkasta ja ajoittain räväkkääkin keskustelua käydään lukuisilla palstoilla netissä. Yksi vilkkaista areenoista on Iltalehden keskustelufoorumi, jolla julkaistaan keskimäärin 10 000 viestiä päivässä.

Keskustelupalstojen säännöissä on selvästi sanottu, mikä on kiellettyä. Samat säännöt myös neuvovat vinkkaamaa palstan ylläpitäjälle, jos huomaa palstoilla sopimattomia viestejä. Esimerkiksi Iltalehdellä ja Suomi24:llä on normaalin ylläpidon valvonnan apuna myös vapaaehtoisia moderaattoreita, jotka tarvittaessa puuttuvat keskusteluun ja poistavat sopimattomia viestejä.

Keskustelupalstoilla tunteet kiihtyvät toistuvasti luonnostaankin, mutta lisäksi on joukko ihmisiä, jotka sekoittavat tilannetta tahallaan.

– Ammattitrollit hakeutuvat keskustelupalstoille ja kirjoittavat sinne jotakin, jonka tietävät varmasti kuohuttavan mieliä kyseisellä palstalla, kertoo Iltalehden päämoderaattori Tomi Takamaa.

– Jos kirjoittaa vahvan provosoivasti lemmikkieläimistä lemmikkipalstalle, voi olla varma, että keskustelu karkaa käsistä. Ja juuri tätä trollit hakevat, kertoo Takamaa.

Sananvapautta käytetään väärin

Takamaa seuraa Iltalehden nettipalstoilla käytäviä keskusteluja työnsä puolesta, ja poistaa sieltä sopimatonta kirjoittelua.

– "Ilmoita asiaton viesti"-toimintoa käytetään jatkuvasti, mutta ilmoitusten taso on vaihteleva. Joskus ikäväkin kirjoitus saa olla pitkään kenenkään puuttumatta kaikkien nähtävillä, kun toisinaan saa aivan turhia ilmoituksia, kuvailee Takamaa tilannetta.

Iltalehdessä keskustelun valvonta toteutetaan jälkimoderoinnilla, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki viestit näkyvät ainakin hetken palstalla, jolle ne on kirjoitettu.

–Tämä on sananvapauden nimissä hyvä ja huono asia. Siellä saa esittää mielipiteensä vapaasti, mutta kaikki eivät ymmärrä omaa vastuutaan kirjoittaessaan palstalle.

Kaikille mielipiteille löytyy tukea

Vapaa keskustelu avoimella foorumilla on uutuus, joka ei ennen ole ollut tavallisen kansalaisen ulottuvilla. Netin palstoilta on helppo löytää samanmielisten seuraa ja saada kannatusta mielipiteilleen.

-Netissä ihmiset purkavat syrjäytymistään ja tiedonvälitys on tietysti hyvä asia, mutta lieveilmiönä on se, että netti saattaa ruokkia ääriaineksia, summaa tilannetta eversti Aapo Cederberg Turvallisuus- ja puolustusasiainkomiteasta.

-Viranomaisten nettivalvonnalle haaste on paitsi netin laajuus, myös jatkuvasti muuttuva informaatioympäristö, sanoo Cederberg.

Lue myös:

    Uusimmat