Mainos

Netanyahu: Sopu mahdollinen

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi tänään, että Lähi-idän huippukokous voi olla menestyksekäs, jos palestiinalaiset myöntyvät Israelin vaatimuksiin ääripalestiinalaisten laittamisesta kuriin.

Netanyahu esitti arvionsa tavattuaan tänään aamupäivällä Ammanissa Jordanian kruununprinssin Hassanin.
-Israel on valmis tekemään oman osansa, jos palestiinalaiset tekevät omansa, Netanyahu kertoi lehdistölle Ammanissa.

Eilisiltana Netanyahun kanslia antoi lausunnon, jossa sanottiin, ettei tässä vaiheessa ole mitään mahdollisuuksia uuden rauhansopimuksen allekirjoittamisesta palestiinalaisten kanssa. Lausunto esitettiin sen jälkeen kun israelilainen mies oli saanut surmansa ampumavälikohtauksessa lähellä Jerusalemia eilen. Israelin poliisi epäilee surmatyöstä palestiinalaisia terroristeja.

Arafat optimistinen

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sanoi tänään olevansa optimistinen Lähi-idän huippukokouksen suhteen. Tapaaminen tarjoaa rauhan mahdollisuuden ei ainoastaan palestiinalaisille ja israelilaisille vaan koko Lähi-idälle, Arafatin sanoi Lontoossa keskusteltuaan Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa. Arafat kertoi odottavansa kokoukselta myönteisiä tuloksia sen vuoksi, että presidentti Bill Clinton on nähnyt paljon vaivaa kokouksen eteen.

Blair toivoi, että pitkään jatkunut rauhanhankkeen umpikuja saadaan vihdoin murrettua. Britannia on valmis auttamaan mahdollisen rauhansopimuksen toimeenpanossa, pääministerin edustaja sanoi. Lontoosta Arafat suuntasi kohti Washingtonin lähellä pidettävää huippukokousta.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on kutsunut Israelin ja palestiinalaisten johtajat huomiseksi Wye Plantationin kongressikeskukseen lähelle Washingtonia. Clinton toivoo, että neuvotteluissa päästään sopimukseen kaikista Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen ratkaisemattomista kysymyksistä. Neuvottelut ovat olleet umpikujassa jo runsaat puolitoista vuotta.

Yhdysvallat on ehdottanut, että Israel luovuttaa aiempien alueiden lisäksi vielä 13 prosenttia Jordanjoen länsirannasta palestiinalaisten itsehallinnon alaisuuteen. Vastineeksi palestiinalaiset ryhtyisivät todennettaviin toimiin Israelia vastaan suuntautuvien väkivaltaisuuksien vähentämiseksi.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.