Netanjahu: Gazan pommitus on "vasta alkua"

Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt - Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista 7:02
Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt – Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista.

Israel on antanut evakuointikäskyn Gazan kaupungin asukkaille Gazan alueen pohjoisosassa.

Gazaan kohdistuneet rajut pommitukset ovat olleet vasta alkua Israelin vastahyökkäyksessä, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

– Vihollisemme ovat vasta alkaneet maksaa hintaa. En voi paljastaa mitä tapahtuu, mutta sanon teille, että tämä on vasta alkua, Netanjahu sanoi televisioidussa puheessa.

Israel on tehnyt Gazaan lukuisia ilmaiskuja sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin viime lauantaina. Israel on antanut evakuointikäskyn Gazan kaupungin asukkaille Gazan alueen pohjoisosassa.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan yli 1 900 ihmistä on saanut surmansa Gazan alueella Israelin vastahyökkäyksessä. Hamasin hyökkäyksissä Israeliin sai surmansa yli 1  300 ihmistä.

Israelin miehittämällä Länsirannalla on kuollut viitisenkymmentä palestiinalaista Gazaa tukevissa mielenosoituksissa, kun Israelin joukot ovat ottaneet yhteen mielenosoittajien kanssa, kertoo al-Jazeera. Ainakin 16 palestiinalaisen kerrotaan kuolleen perjantaina mielenosoituksissa.

Biden: Gazan humanitaarisen kriisin ratkaiseminen on prioriteetti

Palestiinalaishallinnon pääministeri Mohammad Shtayyeh syytti Israelia kansanmurhan tekemisestä Gazan alueella. Netanjahun tiedottaja Tal Heinrich puolestaan sanoi uutistoimisto AFP:lle, että kaikki Gazassa tapahtuva on Hamasin vastuulla.

Gazan humanitaarisen kriisin ratkaiseminen on ensisijainen tavoite, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuessaan perjantaina Philadelphiassa.

– Emme voi unohtaa sitä tosiasiaa, että ylivoimaisella enemmistöllä palestiinalaisista ei ollut mitään tekemistä Hamasin ja Hamasin kauhistuttavien iskujen kanssa, ja he kärsivät myös niiden seurauksena, Biden sanoi.

Yhdysvaltalaispresidentti toisti myös vankan tukensa Israelille.

– Varmistamme, että Israelilla on tarvitsemansa puolustautuakseen ja vastatakseen näihin hyökkäyksiin, Biden sanoi.

Presidentti kertoi myös Yhdysvaltain tekevän läheistä yhteistyötä Israelin ja muiden liittolaistensa kanssa Hamasin sieppaamien yhdysvaltalaisten pankkivankien vapauttamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat