Suomalaistutkija Lähi-idän verisestä tilanteesta: "On mentävä juurisyihin – ennen kuin kaikki pommit ovat pudonneet"

Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt - Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista 7:02
MTV Uutiset tavoitti tutkija Antti Tarvaisen haastatteluun Itä-Jerusalemista. Katso haastattelu videolta!

Tutkija Antti Tarvaisen mukaan hektisessä uutisoinnissa on unohdettu Israelin palestiinalaisalueilla toteuttama vuosikymmenten miehitys. Asia on Tarvaisen mielestä unohtunut myös kansainväliseltä yhteisöltä. 

Israelin maahyökkäyksen Gazaan uskotaan alkavan pian. Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen on parhaillaan Itä-Jerusalemissa siirryttyään sinne juuri Länsirannalta. 

Israel reagoi äärijärjestö Hamasin vajaa viikko sitten tekemään iskuun hyökkäämällä miehittämäänsä Gazaan. 

– Israel järkyttyi niin paljon Hamasin iskusta, että tässä on kollektiivisen koston ja kollektiivisen rankaisun makua. 

– Käytetään todella epäinhimillistävää puhetta, joka on kansanmurhan historiasta tuttua. Esimerkiksi Israelin puolustusministeri totesi, että Israel on ihmiseläimiä vastaan, havainnollistaa MTV Uutisille haastattelun antanut Tarvainen. 

"Siviilit jäävät kaikkien uhriksi"

Myös Hamas kiillottaa Tarvaisen mukaan kilpeään Gazan siviilien kustannuksella. 

– Hamas yrittää pelata kortteja itselleen, säilyttää valta-asemaansa ja kasvattaa suosiotaan. Siviilit jäävät kaikkien uhriksi.

Tarvaisen mukaan Israelin ainoana hyökkäyksen kohteena ei todellisuudessa ole Hamas.

– Vaikka Israel julkisesti sanoo iskeneensä Hamasia vastaan, kyllä tässä isketään kaikkia gazalaisia vastaan. Siviilit ovat vaarassa eikä turvallisia paikkoja ole. 

– YK:n kouluihin on kasautunut yli 200 000 sisäistä pakolaista. Jopa muutamaa koulua näistä on pommitettu. Joko vahingossa tai tarkoituksella, sitä on mahdotonta sanoa.

Biden tukee Israelia tanakasti, mutta sittemmin jarrutellut hieman

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan äärijärjestö Hamasin Israeliin tekemässä hyökkäyksessä on kuollut ainakin 14 Yhdysvaltain kansalaista. Lisäksi hän vahvisti alkuviikolla, että Hamasin ottamien panttivankien joukossa on yhdysvaltalaisia.

Presidentti sanoi, että Hamasin hyökkäykset ovat "silkkaa pahuutta". Hän myös sanoi Yhdysvaltain tukevan Israelia "tänään ja huomenna, kuten me aina olemme tukeneet".

Biden toki on jarrutellut myöhemmin lausuntoaan toivomalla, että "Israel noudattaa sodan sääntöjä". Lausunto on ensimmäinen kerta, kun Biden on peräänkuuluttanut minkäänlaista pidättyväisyyttä siinä, miten Israel vastaa Hamasin viikko sitten tekemään yllätyshyökkäykseen.

Tutkija Antti Tarvaisen mukaan hektisessä uutismaailmassa unohdetaan helposti se, kuinka Israel on vuosikymmenet miehittänyt Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueita. 

– Ylipäänsä kansainvälisellä yhteisöllä on peiliinkatsomisen paikka, ennen kaikkea Yhdysvalloilla ja Euroopalla. Jos haluamme ehkäistä väkivaltaa ja estää hirveiden tapahtumien toistumista, on mentävä juurisyihin eli miehitykseen. 

– Tällä hetkellä kansainvälisellä yhteisöllä ja Yhdysvalloilla ei ole kykyä tällaiseen toimintaan. Toivotaan, että ajattelu muuttuu, ennen kuin kaikki pommit ovat pudonneet.

Videolla tutkija Antti Tarvainen kertoo, minkälaisen väkivallan keskellä Itä-Jerusalemissa, Länsirannalla ja Gazassa eletään juuri nyt!

Lue myös:

    Uusimmat