Mainos

Nepalin kuningas kumosi poikkeustilan

Nepalin poikkeutilan päättymisestä huolimatta maan kuninkaan asettama korruptiokomissio jatkaa työtään. Kansainvälinen yhteisö on ilmaissut huolensa Nepalin rauhattomasta tilanteesta.

Nepalin kuningas Gyanendra on kumonnut maassa vallinneen poikkeustilan. Poikkeustila oli voimassa Nepalissa helmikuun alusta lähtien, jolloin kuningas hajotti maan hallituksen ja asettui itse nimittämänsä uuden hallituksen johtoon.

Hätätilan päättyminen ei kuitenkaan vähennä kuninkaan valtaa. Kuningas Gyanendra oli saapunut vierailulta Indonesiasta, Kiinasta ja Singaporesta vain joitakin tunteja ennen ilmoitustaan poikkeustilan lopettamisesta. Nepalin poliitikot luonnehtivat ilmoitusta myönteiseksi, ja kehottivat kuningasta neuvottelemaan poliittisten puolueiden kanssa.

Kansainvälinen yhteisö on arvostellut voimakkaasti poikkeustilan julistamista. Tuolloin kuningas lakkautti kansalaisvapaudet ja antoi armeijalle valtuudet taistella maolaississejä vastaan.

Poikkeustilan päättyminen ei poista kuitenkaan erikoisvaltuuksia, jotka kuningas otti helmikuussa. Gyanendra sanoi, että helmikuun jälkeen perustettu korruptiokomissio jatkaa työtään. Se voi pidättää, tutkia ja asettaa syytteeseen poliitikkoja ja virkamiehiä. Komissio on pidättänyt muun muassa syrjäytetyn pääministerin Sher Bahadur Deuban. Deuba puolestaan katsoi, että komissio oli perustuslain vastainen.

Tilanne Nepalissa on ollut hyvin rauhaton viime kuukausina. Kuningasta vastustavia poliittisia aktivisteja on pantu arestiin tai vankilaan. Hallinto on kamppaillut maolaississejä vastaan. Neuvottelut rauhasta turvallisuusjoukkojen ja maolaississien välillä ovat olleet jäissä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.