Mainos
Salatut elämät

Koko kesä Salkkareiden nettisarjoja

KATSO ILMAISEKSI MTV-PALVELUSSA

Näyttelijädebyytti muuttui yli kymmenvuotiseksi uraksi Salatut elämät -sarjassa – näin Sara Parikka kasvoi Peppi-hahmon rinnalla: "Miten olen edes uskaltanut tehdä sellaisen päätöksen?"

Näyttelijä Sara Parikka on tähdittänyt Salatut elämät -sarjaa vuodesta 2007. Parikka kertoo MTV Uutisten erikoishaastattelussa, millaisen tien hän on yhdentoista vuoden aikana kulkenut, kun rooli suosikkisarjassa on ollut kiinteä osa hänen arkeaan.

Vuoden 2007 loppupuolella Sara Parikka oli jännittävässä tilanteessa. Tuolloin 16-vuotias näyttelijä oli ensimmäistä kertaa mukana valtavan suositun Salatut elämät -sarjan kuvauksissa. Yksitoista vuotta myöhemmin Parikka on päättänyt jättää sarjan toistaiseksi ja päästää irti Pepin roolihahmosta. Vuosikymmenessä sekä roolihahmo että näyttelijä ovat käyneet läpi kasvutarinan.

– Kyllä se tuntui pitkään siltä, että käyn täällä vaan harrastamassa, mutta sitten se onkin vain jatkunut! Parikka toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Ensimmäinen päivä Salkkareissa

Parikka muistaa vieläkin hyvin ensimmäisen päivän, jonka hän vietti Salatut elämät -sarjan kuvauksissa. Suomalaiskatsojat saivat tutustua Peppiin hänen enonsa, Ossi Puolakan kautta. Ossi Puolakkaa sarjassa näytteli aikoinaan Sami Sarjula.

– Oli todella jännittävää. Minulla on niiltä ajalta ihan hirveästi hyviä muistoja, Parikka kertoo.

Sittemmin Parikka on ajatellut jopa kauhulla sitä, millaisiin saappaisiin hän astui ottamalla vastaan roolin Salatuissa elämissä. 

– Olihan se todella hurjaa. Nyt kun katsoo taaksepäin, niin miettii, että miten olen edes uskaltanut tehdä sellaisen päätöksen.

Kun Parikka aloitti sarjassa, hän oli vielä alaikäinen. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että hänen vanhempansa pidettiin tiukasti mukana kaikessa hänen työhönsä liittyvässä päätöksenteossa.

– Olihan se todella jännittävää, että alaikäinen tyttö lähti mukaan niin isoon tuotantoon, Parikka toteaa.

– Olen vanhemmiltani kysynyt, että kuinka uskalsitte päästää minut ja mistä tiesitte, että tämä on hyvä juttu. He ovat sanoneet, että kyllä he sen tiesivät, että minä pystyn ja osaan ja handlaan.

Yksi syy siihen, että vanhemmilta löytyi uskoa ja luottoa vasta 16-vuotiaan tyttärensä pärjäämiseen osana suurta televisioproduktiota oli se, että Parikka oli viihtynyt viidesluokkalaisesta saakka teatterin parissa.

– Olin tehnyt teatterilla paljon rooleja ja ylipäätään näytellyt paljon. Se ei ollut mikään sellainen uusi juttu, Parikka kertoo.

– Olen ollut pienestä asti todella esiintyjä, näyttelijä jatkaa.

"Tämä paikka on minulle vähän niin kuin toinen koti"

Parikka on saanut vuosien saatossa kiitosta siitä, että hän on ottanut sarjan uusia näyttelijöitä erityisellä lämmöllä vastaan. Yksi syy tähän on se, että muistot oman uran ensimmäisiltä kuvauspäiviltä ovat yhä niin vahvoina mielessä.

Esko Kovero ja Jarmo Koski eli Ismon ja Sepon näyttelijät ovat jääneet minulle niiltä ajoilta mieleen sillä tavalla, että he ottivat minut niin avosylin vastaan. He olivat jo siinä vaiheessa olleet kuitenkin jo vajaat kymmenen vuotta sarjassa, ja silti he jaksoivat nähdä sen vaivan ja ottaa minut mukaan, Parikka muistelee.

– Olen yrittänyt itse olla samanlainen uusille näyttelijöille.

Peppi on roolihahmona kasvanut valtavasti vuosien saatossa. Parikan mielestä roolihahmo on kuitenkin tuntunut tutulta ja turvalliselta.

– Pidän siitä, että Pepissä on säilynyt sellainen kirkasotsaisuus. Peppi ajattelee asioista lähtökohtaisesti hyvää, ja hän on ehkä vähän hyväuskoinen. Minusta se on ihanaa, että se on säilynyt, eikä Pepin perusolemus ole muuttunut, näyttelijä toteaa.

"Peppi tuli ennen minua äidiksi"

Yhdentoista vuoden aikana Parikka on avioitunut ja kasvanut kahden lapsen, Matildan, 4, ja Mimosan, 3, äidiksi. Myös näyttelijän roolihahmo Peppi on saanut sarjassa lapsen, Taigan. Parikka on naimisissa niin ikään Salatut elämät -sarjassa vuosia näytelleen Mikko Parikan kanssa.

Parikka on Salkkarit-uransa aikana ollut kahteen otteeseen äitiyslomalla odottaessaan tyttäriään. Äitiys on luonnollisesti muuttanut näyttelijän elämää – ja vaikuttanut myös roolihahmon kasvuun.

– Peppi tuli ennen minua äidiksi eli näyttelin synnytyksen ilman, että olisin itse ollut sitä ennen synnyttänyt, Parikka muistelee.

– Äitiys aiheena on tuntunut minusta aina todella luonnolliselta. Minusta oli ihanaa, että tuli vauva, jonka kanssa saa näytellä.

Oman elämän käännekohdat voivat auttaa näyttelijää roolisuorituksissa. Äitiys on siten tietyllä tapaa helpottanut Parikan työskentelyä kameroiden edessä.

– Mitä enemmän omassa elämässä tapahtuu, niin sitä enemmän on työkaluja, mitä tässä työssä käyttää.

Parikalle lasten kanssa näytteleminen on kuitenkin ollut hyvin positiivinen haaste kaiken kaikkiaan – vaikka lapset tuovat kohtauksiin aivan omanlaisensa jännityselementin.

– Siinä voi tapahtua ihan mitä vaan, sillä kuten tiedämme, lapset eivät välttämättä ole aina ihan samoilla linjoilla, Parikka nauraa.

– Siinä tilanteessa pitää itse olla niin hereillä, että saa kohtauksen vietyä loppuun.

Lapset saattavat kuvaustilanteessa alkaa myös ujostelemaan. Kahden pienen lapsen äidille tällainen tilanne merkitsee sitä, että lapsinäyttelijän kanssa pyritään luomaan kuvitteellinen kupla, jossa hänen kanssaan ollaan kahden kesken. Pepin tyttären, Taigan, roolia on jo pitkään näytellyt 6-vuotias Daniela Hoffström.

– Monesti kuiskuttelen Taigaa tällä hetkellä näyttelevälle Danielalle jotain omia juttujamme. Saatamme puhua esimerkiksi hänen lempiruoistaan ja sitten, jos pyydän häntä tekemään jotain, niin hän tekeekin sen luontevasti, Parikka kertoo.

Parikalle on erityisen tärkeää se, että eskaria käyvän lapsinäyttelijän oma äiti on osoittanut luottavansa häneen.

– Se on ihanaa, kun hänen äitinsä luottaa minuun. Se on tehnyt minun oloni helpoksi, että olen voinut luoda rauhassa suhdetta Danielaan, näyttelijä kertoo.

Luottamuksen kautta Parikka kantaa myös erityistä vastuuta pienestä näyttelijänalusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hän on aina kuvaustilanteissa lapsen puolella.

– Se saattaa tarkoittaa sitä, että sanon ohjaajalle, että: "Nyt riitti", jos lapsi on esimerkiksi liian väsynyt, Parikka toteaa.

Fanien kohtaaminen on osa näyttelijät arkea

Sara Parikka on naimisissa niin ikään Salatut elämät -sarjasta tutun näyttelijäkollegansa, Mikko Parikan kanssa. Suosikkisarjassa näyttelevä pariskunta saa jatkuvasti huomiota kaikkialla, sillä ihmiset tunnistavat heidät televisiosta – olivat he sitten liikenteessä ruokakaupassa tai perheen kesken pulkkamäessä. Parikka ei kuitenkaan koe julkisuutta taakkana.

– Joskus nuorempana olin sille arempi. Nykyään ihmiset tulevat välillä juttelemaan, mutta en koe sitä häiritsevänä. Aika hyvin ihmiset osaavat lukea sitä tilannetta siten, että olen vapaalla, Parikka kertoo.

– Kaikki kohtaamiset ovat oikeastaan positiivisia. Eivät ihmiset tule koskaan haukkumaan.

Parikan mieleen on jäänyt viime syksyltä erityisen vahvasti mieleen kohtaaminen erään pienen fanin kanssa, kun hän oli miehensä kanssa ruokaostoksilla.

– Sellainen pieni tyttö alkoi seuraamaan meitä. Huomasin, että hän jäi vähän syrjään ja otti arasti kännykkänsä esille. Yritin vähän hymyillä sille maailman söpöimmälle tytölle, jotta viestisin, että hän voi tulla kysymään yhteiskuvaa, että ei tarvitse arastella, Parikka muistelee.

– Lopulta hän sai sen ulos ja kysyi, että: "Anteeksi, voisimmeko ottaa selfien?".

Parikka muistelee vieläkin liikuttuneena intoa, joka lapsen kasvoilta paistoi yhteiskuvan ottamisen jälkeen.

– Sanoin vielä, että hän katsoo, että kuva on varmasti hyvä ja lapsi katsoi puhelintaan ja totesi, että: "Tämä on todella onnistunut", Parikka toteaa hymyillen.

– Lähdimme Mikon kanssa tilanteesta ihan tunteet pinnassa.

Näyttelijä tervehtii mielellään aina fanejaan, joihin hän yksin tai perheensä kanssa arjessa törmää.

– Jos meidät jossain näkee, niin meitä saa aina tulla aina moikkaamaan! Ei ole tarkoitus mitenkään piilotella, Parikka kertoo.

"Esikoisemme on aikamoinen pikku-Sara"

Parikka ja hänen näyttelijäpuolisonsa julkaisevat sosiaalisessa mediassa paljon kuvia arjestaan. Myös pariskunnan lapset näkyvät kuvissa, mutta he ovat vetäneet tiukan rajan lastensa yksityisyyden suojaamisen suhteen siinä, että heidän kasvojaan ei koskaan näy kuvissa.

Palautetta on tullut siitä, että eikö se ole ikävää, että Parikoilla ei ole kasvokuvia lapsistaan. Näyttelijä vakuuttaa, että vaikka lasten kasvokuvia ei julkaista sosiaalisessa mediassa, niitä kyllä löytyy omista arkistoista.

– Ja niitä on paljon! kahden lapsen äiti nauraa.

– Mielestäni olen saanut perheeni ja lapseni näkymään somessa ihan luonnollisella tavalla, vaikka heidän kasvonsa eivät siellä näy, Parikka summaa.

Mikäli Parikoiden tyttärille tarjottaisiin mahdollisuutta näytellä televisiosarjassa, kuinka vanhemmat suhtautuisivat asiaan?

– Kyllä me miettisimme asiaa todella tarkkaan. Esikoisemme on kyllä aikamoinen pikku-Sara. Hän on kertonut haluavansa näytellä ja esiintyä. Sen pitäisi olla todella oikealta tuntuva tilanne, Parikka toteaa.

– Sitten kun hän tuosta kasvaa, niin hän saa itse päättää tästäkin asiasta.

Hyvästi, Salatut elämät!

Päätös Salatut elämät -sarjan jättämisestä kypsyi hänen mielessään vähitellen. Aiemmin Parikka on ollut poissa sarjasta äitiyslomiensa vuoksi, joten ajatus lähtemisestä ei ole hänelle täysin vieras.

– Tiedän vähän, miltä se lähteminen tuntuu. Minulle kypsyi se ajatus, että nyt minun on mentävä, Parikka kertoo.

Näyttelijät eivät koskaan voi tietää etukäteen, millaisiin käänteisiin sarjan juoni heidän roolihahmonsa johdattaa. Myös tämä tieto on koulinut Parikalle sellaisen asenteen vuosien saatossa, että jokaista hetkeä osana Salattuja elämiä kannattaa arvostaa.

– Minusta tuntuu siltä, että kaikki meistä tiedostavat sen, että tämä saattaa loppua ihan koska vain, Parikka toteaa.

Salatut elämät arkisin MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa! Koko viikon jaksot C Moressa ennakkoon!

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja