Mainos

Navy Seal -erikoisjoukkojen jäsentä epäillään vakavista sotarikoksista – epäillään muun muassa lapsen ampumisesta

Yhdysvaltain laivaston Navy Seals -erikoisjoukkojen jäsentä Edward Gallagheria epäillään vakavista sotarikoksista Irakissa. Erikoisjoukkojen komentajien kerrotaan yrittäneen vaieta asiaa kuoliaaksi, käy ilmi New York Timesin haltuunsa saamista asiakirjoista.

Sotilaan epäillään puukottaneen kuoliaaksi aseettoman teini-ikäisen vangin, surmanneen tarkka-ampujan piilosta ampumalla lapsen ja vanhuksen sekä tulittaneen siviilien asuinalueita raketti- ja konekivääritulella.

New York Timesin mukaan asiakirjoista käy ilmi erikoisjoukkojen salailun kulttuuri, jossa rajat ylittävää väkivaltaa ihannoidaan ja rikollisia suojellaan.

Rikoksista epäillyn joukkueenjohtajan alaiset olivat valittaneet esimiehestään ja vaatineet tutkinnan käynnistämistä epäillyistä sotarikoksista, mutta heitä oli varoitettu, että kantelu olisi vaaraksi heidän työurilleen.

Tapaus vietiin eteenpäin erikoisjoukkojen ulkopuolelle vasta sen jälkeen, kun valituksen tehneet sotilaat uhkasivat kertoa asiasta suoraan laivaston ylimmälle johdolle ja tiedotusvälineille.

Joukkueenjohtaja pidätettiin syyskuussa, ja häntä vastaan nostettiin yli tusina syytettä. Gallagheria voi odottaa elinkautinen vankeusrangaistus. Myös hänen esimiestään vastaan on nostettu syytteet asian peittelystä ja todisteiden hävittämisestä.

Sotaoikeudenkäynnin on määrä alkaa toukokuun lopulla. Syytetyn omaiset sekä 40 kongressin republikaaniedustajaa ovat vaatineet hänen vapauttamistaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Presidentti Donald Trump kertoi Twitterissä viime kuussa, että Gallagher siirretään "vähemmän rajoittaviin" tiloihin odottamaan oikeudenkäyntiä.

 

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja