Discord-vuodosta epäilty kiistää syyllisyytensä

Yhdysvalloissa salaisten asiakirjojen vuotamisesta epäilty Jack Teixeira on kiistänyt syyllisyytensä. 21-vuotiaan ilmavoimien kansalliskaartilaisen syytetään julkaisseen Yhdysvaltain puolustusministeriön huippusalaisia asiakirjoja verkossa.

Teixeiraa vastaan on nostettu kuusi syytettä kansalliseen puolustukseen liittyvien tietojen säilyttämisestä ja välittämisestä. Kukin syytteistä voi johtaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomioon.

Syytetty esiintyi keskiviikkona oikeuden edessä Massachusettsin Worchesterissa, jossa hän kiisti syyllisyytensä kunkin syytteen osalta.

Teixeiran asianajaja oli pyytänyt, että tämä päästettäisiin vapaaksi oikeudenkäynnin alla, mutta tuomari hylkäsi pyynnön.

Viime kuussa tuomari oli määrännyt Teixeiran jäämään vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä sen jälkeen, kun syyttäjät olivat arvioineet, että epäilty on edelleen uhka Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle.

Niin sanottu Discord-vuoto on Yhdysvaltain vakavin tietovuoto sitten vuoden 2013. Teixeiran epäillään jakaneen asiakirjoja Discord-viestipalvelun yksityiseen viestiryhmään. Osa Teixeiran jakamista asiakirjoista ilmestyi sittemmin myös muille sivustoille, esimerkiksi Twitteriin ja 4Chanille.

Asiakirjoista nousi esille muun muassa Yhdysvaltain huoli Ukrainan sotilaallisesta kyvystä Itä-Euroopan maan puolustautuessa hyökkääviä Venäjän joukkoja vastaan. Lisäksi asiakirjat osoittivat, että Yhdysvallat on ilmeisesti vakoillut liittolaisiaan Israelia ja Etelä-Koreaa.

Pentagonin tietovuoto: Pekka Toveri kertoo, miksi vanhakin rintamatieto voi vahingoittaa 3:54
Pentagonin tietovuoto: Pekka Toveri kertoo, miksi vanhakin rintamatieto voi olla vaarallista.

Tapaus herättänyt kysymyksiä turvaluokituksesta

Tapaus on herättänyt kysymyksiä siitä, miten Teixeiralla oli ollut pääsy huippusalaisiin tietoihin. Teixeira oli ollut ilmavoimien henkilöstön hierarkiassa varsin alhaisella tasolla, mutta hänellä oli silti ollut turvaluokitus, joka mahdollisti pääsyn erittäin salaiseen tietoon.

Toukokuussa syyttäjät sanoivat, että Teixeiralla voi edelleen olla pääsy salaisiin asiakirjoihin. Lisäksi he arvioivat, että vihamieliset valtiot voisivat auttaa häntä pakenemaan, jos hänet vapautettaisiin vankilasta.

Syyttäjät ovat nostaneet esille myös sen, kuinka Teixeira on aiemmin esittänyt väkivaltaisia lausuntoja. Hänen on kerrottu muun muassa kirjoittaneen sosiaalisessa marraskuussa, että hän haluaisi tappaa merkittävän määrän ihmisiä

Epäilty on syyttäjien mukaan myös pyytänyt toiselta viestipalvelun käyttäjältä neuvoja siitä, minkä tyyppistä kivääriä olisi helppo käyttää katumaasturin takaosasta.

Puolustusasianajajien mukaan Teixeiralla ei ole enää pääsyä salaisiin asiakirjoihin. Puolustus oli myös sitä mieltä, että Teixeiran aiheuttamaa mahdollista uhkaa liioitellaan.

Teixeira pidätettiin huhtikuun puolivälin tienoilla. Poliisioperaatio esitettiin suorana useilla televisiokanavilla Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat