Alaiset ja työtoverit tylyttävät Trumpin ihailemaa sotilasjohtajaa paljastusvideolla – "Hänelle oli aivan ok tappaa mitä tahansa liikkuvaa"

The New York Timesin haltuunsa saama materiaali paljastaa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen Navy Sealsin johtajasta Edward Gallagherista synkkiä puolia. Presidentti Donald Trump on kutsunut miestä "suureksi taistelijaksi".

– Tämä jätkä on pirun paha.

– Hänelle oli aivan ok tappaa mitä tahansa liikkuvaa.

– Hän on täysin myrkyllinen.

Muun muassa tällaisin sanankääntein Edward Gallagherin työtoverit ja alaiset luonnehtivat marraskuussa eläköitynyttä erikoisjoukkojen joukkueenjohtajaa.

The New York Timesin artikkelissa julkaistu materiaali liittyy Gallagherin kesäiseen oikeudenkäyntiin, jossa häntä syytettiin useista sotarikoksista. Häntä epäiltiin irakilaisen sotavangin murhasta sekä kahdesta siviilin murhan yrityksestä.

Gallagher kuitenkin vapautui näistä syytteistä. Hän sai tuomion ainoastaan poseeraamisesta kuolleen Isis-taistelijan vierellä valokuvassa.

Nyt julkaistu materiaali käsittelee juuri näitä rauenneita syytöksiä. Haastatteluissa erikoisjoukkojen sotilaat kertovat Gallagherin puukottaneen teini-ikäisen sotavangin hengiltä ja ampuneen irakilaisia siviilejä. Tämän lisäksi hän oli uhannut tappaa ilmiantajansa.

Gallagher: "pelkurimaisia valheita"

Gallagher itse on teilannut syytökset valheiksi.

Hän väittää niiden olevan kuuden, hänen joukkueeseensa kuuluneen, katkeroituneen sotilaan "pelkurimaisesti tekaisemia".

Mikään julkaistussa materiaalissa ei kuitenkaan viittaa tarkoituksenmukaiseen mustamaalausoperaatioon.

Sitä vastoin sotilaat ovat videohaastatteluissa hyvin ahdistuneita ja itkuisia. Tekstiviestikeskusteluissa he puolestaan ovat huolissaan siitä, mitä syytösten julkistamisesta seuraa.

Poikkeuksellisia syytöksiä

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä Gallagherin ilmiantaessaan sotilaat rikkovat heidän keskuudessaan vallitsevaa, erittäin tiukkaa sanatonta sopimusta.

Sen mukaan sotilaiden ei tulisi kertoa työstään saati kollegoidensa väärintekemisistä, sillä tämä asettaa koko työyhteisön vaaraan ja leimaa myös ilmiantajat.

– Täydellisessä maailmassahan tällaista riskiä ei olisi, kertoo eläköitynyt Navy Seals -päällikkö Rick Haas New York Timesille.

Toimintakulttuurista kertoo muun muassa se, että yksi todistajista, upseeri Corey Scott, otti irakilaisteinin murhan kontolleen. Hän halusi suojella "perheellistä Gallagheria joutumasta vankilaan". Syyttäjän mukaan Scott valehtelee.

Trump sekaantunut useaan otteeseen

Gallagher on paistatellut jo pitkään presidentti Donald Trumpin suosiossa. Ei siis yllätä, että Trump on ottanut tapaukseen kantaa puhdistaakseen "suuren taistelijan" maineen.

Gallagherin saama tuomio tuotti hänelle myös arvonalennuksen. Sen Trump perui marraskuussa – aiheuttaen kohun ja kiristäen presidentin ja puolustusministeriön välejä.

Marraskuussa virastaan eläkkeelle jäänyt Gallagher on veljeillyt avoimesti presidentin kanssa. Hän muun muassa vieraili Trumpin luona tämän loma-asunnossa ennen joulua.

Lisäksi ex-päällikkö on lisännyt vettä myllyynsä pistäytymällä useaan otteeseen Fox Newsin ohjelmissa solvaamassa entisiä kollegoitaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja