Mainos

Natura valmis - armeijan alueet mukaan

Natura-ministerityöryhmä sai työnsä valmiiksi tänään. Viimeisenä pöydällä olivat puolustushallinnon alueet, jotka puolustusministeriö halusi poistaa verkostosta joko osittain tai kokonaan.

Ministerityöryhmä torjui puolustusministeriön pyynnöt ja päätti sisällyttää alueet ehdotukseen alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Puolustushallinnon alueisiin kuuluvat muun muassa Säkylänharju, Pohjankangas ja Hämeenkangas, jotka ovat eteläisen Suomen merkittävimpiä harjualueita.

Vuotoksen tekoaltaan alle jäävistä Kemihaaran soista ei päästy työryhmässä yksimielisyyteen. Ministerityöryhmän puheenjohtaja, ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) esittää niiden ottamista ehdotukseen, muut vastustavat. Soiden kohtalo ratkeaa vasta valtioneuvoston käsittelyssä.

Työryhmän 22 kokouksen jäljiltä ehdotukseen Natura-verkostoksi sisältyy yhteensä 1445 aluetta. Kokonaispinta-ala on viime kevään ehdotukseen verrattuna pienentynyt 7,5 prosenttia. Neljäkymmentäkaksi aluetta jätettiin kokonaan pois, kun kävi ilmi, etteivät niiden luonnonarvot ollet tarpeeksi merkittäviä suojeltaviksi.

Alueelliset ympäristökeskukset lähettävät heti pääsiäisen jälkeen vastineet niille 14 000 maanomistajalle, jotka ovat tehneet muistutuksen.
Kun vastineet ovat perillä, pidetään alueellisissa ympäristökeskuksissa ja ympäristöministeriöissä tiedotustilaisuudet, joissa kerrotaan tarkistetun verkostoehdotuksen sisällöstä yksityiskohtaisesti.
-Monet muistuttajista saavat vastauksen, jossa kerrotaan, että heidän muistutuksensa on otettu tavalla tai toisella huomioon. Alkuperäisessä rajauksessa on kuitenkin pysytty aina, kun luonto- tai lajiperusteet sitä ehdottomasti vaativat, sanoi Haavisto ympäristöministeriön tiedotteessa.

Maanomistajilla on kolme viikkoa aikaa tehdä vastineesta huomautuksia. Huomautukset käsitellään myös ministerityöryhmässä. Tarkoitus on viedä Suomen Natura-verkostoa koskeva ehdotus valtioneuvoston päätettäväksi toukokuun aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.