"Natsikellot" saattavat viedä kirkon oikeuteen Saksassa – yli 20 kirkon kellossa on yhä natsihenkisiä kaiverruksia ja hakaristejä

Useita saksalaiskirkkoja syytetään natsisymbolien, kuten hakaristin käytöstä kirkonkelloissaan.

Saksalaislehti Die Weldtin mukaan arviolta 23 kirkkoa käyttää yhä kelloja, joihin on kaiverrettu natsihenkisiä tekstejä ja hakaristejä.

Nimettömänä pysyttelevä mies on ryhtynyt nyt oikeustoimiin protestanttista kirkkoa vastaan. Hän vaatii Saksan lain vastaisten kaiverrusten poistamista kuuden Thüringenin osavaltiossa Keski-Saksassa sijaitsevan kirkon kelloista.

Osavaltion syyttäjänvirasto pohtii, ryhtyykö se toimiin asiassa.

Kirkko ja osavaltio puivat asiaa 

Kirkon edustaja kertoo uutistoimisto KNA:n haastattelussa, että kaiverrukset voidaan poistaa, mutta siinä yhteydessä on otettava huomioon historiallisten muistomerkkien säilyttämistä koskevat säännöt.

Hän uskoo, että asiaan löytyy kuitenkin kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Hän tähdentää myös, että kyseiset kuusi kelloa eivät ole julkisesti esillä.

Osavaltion talousministeri on luvannut taloudellista apua kaiverrusten poistamiseen. Kirkon ja osavaltion johtajat aikovat puolestaan kokoontua puimaan asiaa huhtikuussa.

"Kaikki isänmaan puolesta – Adolf Hitler”

Kantelija on tehnyt valituksen myös Herxheim am Bergin kunnalle natsikellon käytöstä. Kunnassa sijaitsevan kirkon kello vuodelta 1934 on koristeltu hakaristillä ja siinä on teksti: "Kaikki isänmaan puolesta – Adolf Hitler”.

Kunnan edustajan mukaan kello toimii väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden muistomerkkinä.

Kantelija, joka on natsien uhrien sukulainen, on sitä mieltä, että lausunto pikemminkin pilkkaa Hitlerin terrorin uhrien muistoja.

Herxheimin oikeusistuin päätti kaksi viikkoa sitten, että kirkko voi toistaiseksi jatkaa oman natsikellonsa käyttämistä.  

Lue myös:

    Uusimmat