Saksalainen huutokauppa myy Adolf Hitlerin irtaimistoa juutalaisjärjestön vastustuksesta huolimatta – "Tällaisten tavaroiden kauppa ei saisi tapahtua"

Argentiinassa löytyi suuri kokoelma natsitavaroita 1:26
Video: Argentiinassa löytyi suuri kokoelma natsitavaroita.

Tänään järjestettävässä huutokaupassa on myytävänä muun muassa Adolf Hitlerin päässä ollut silinterihattu.

Münchenilainen huutokauppa Hermann Historica myy 147 natsi-Saksan eli "Kolmannen valtakunnan" aikaista esinettä.

Joukossa on muun muassa natsi-Saksan valtakunnanjohtajan Adolf Hitlerin silinterihattu sekä hänen vaimonsa Eva Braunin vaatteita.

Huutokaupassa on myös muihin natsijohtajiin, kuten Hermann Göringiin ja Joseph Goebbelsiin liittyviä esineitä.

Aivan halvalla natsijohtajien irtaimistoa ei saa omakseen. Esimerkiksi Hitlerin irtaimistoon kuuluneen haarukan lähtöhinta on 480 euroa. Hitlerille kuuluneen silinterihatun lähtöhinta on 12 500 euroa. 

Juutalaiset vastustavat huutokauppaa

Etenkin juutalaisjärjestöt ovat paheksuneet huutokauppaa voimakkaasti. Rabbi Menachem Margolinin mukaan "huutokauppa ei ole lainvastainen, mutta se on väärin."

Euroopan juutalaisten oikeuksia ajavan järjestön puheenjohtajana toimiva Margolin on kirjoittanut huutokaupalle kirjeen, jossa hän pyytää esineiden poistamista myynnistä.

Margolinin mukaan huutokaupattavilla tavaroilla on vain vähän historiallista arvoa. Hän pelkää, että tavaroista ovat kiinnostuneita lähinnä ne, jotka ihailevat kansallissosialistien hirmutekoja.

– Siksi tällaisten tavaroiden kauppa ei saisi tapahtua, Margolin kirjoitti kirjeessään.

Huutokauppa ei peräänny

Voimakkaasta kritiikistä huolimatta Hermann Historica on kieltäytynyt poistamasta tavaroita myynnistä.

Huutokaupan omistaja Bernhard Pacher myöntää Bild-lehden haastattelussa, että Hitler myy edelleen hyvin. Hän ei kuitenkaan ole samaa mieltä siitä, että natsijohtajien irtaimisto kiinnostaisi vain sellaisia jotka ihailevat natsien hirmutekoja.

– Kyllä, Hitler myy. Mutta ennen kaikkea niille, jotka lähestyvät aihetta vakavalla historiallisella mielenkiinnolla, hän sanoo Bild-lehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat