"Liikaa uusnatsien selfie-turismia" – Itävalta aikoo purkaa Hitlerin synnyintalon

Itävallassa halutaan purkaa natsidiktaattori Adolf Hitlerin kotitalo. Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka sanoo , että maan parlamentti päättää mahdollisesti jo lokakuussa tontin pakkolunastuksesta.

Sobotkan mielestä Hitlerin synnyintalo Braunau am Innissä pitää purkaa ja tilalle rakentaa "jotakin muuta". Sobotka sanoo lehtihaastattelussa, että ongelmana on uusnatsiturismi.

"Ei niinkään itävaltalaisten vaan kansainvälisten uusnatsipiirien vuoksi. He tulevat Itävaltaan ja kuvaavat itsensä siellä."

Uusnatsien vierailut paikalla ovat itävaltaisviranomaisten mukaan lisääntyneet viime vuosina. Hitler vietti talossa ensimmäisen elinvuotensa.


Paikalle vaikkapa supermarket

Die Zeitin mukaan Itävallan valtio on vuokrannut taloa vuodesta 1972, kovaan 300 000 euron vuosihintaan. Tällä on haluttu estää, ettei rakennus päädy "epäsopivaan käyttöön". Vuodesta 2011 lähtien talo on ollut tyhjillään, ja sitä ennen siinä toimi kehitysvammaisten työpaja.

Talon edustalla on kivestä veistetty muistomerkki, jossa lukee: "Rauhan, vapauden ja demokratian puolesta. Ei koskaan enää fasismia. Miljoonien kuolleiden muistoksi."

Nyt pohdinnassa on, pitäisikö rakennuksen paikalle perustaa supermarket tai rakentaa vaikkapa paloasema.

Kipuilua Hitler-kohteiden kanssa

Itävallan ohella myös Saksassa on toisen maailmansodan jälkeen kipuiltu Hitleristä muistuttavien rakennusten tai muiden kohteiden kanssa.

Esimerkiksi pääkaupungin Berliinin ydinkeskustassa niin sanottuun Führer-bunkkeriin ei yleisöllä ole asiaa. Vuonna 2006 bunkkerin päälle, parkkipaikan reunalle, pystytettiin pieni kyltti, joka kertoo bunkkerin sijainnin.

Hitlerin loma-asunto Berghof Etelä-Saksassa Obersalzbergissa hävitettiin sodan jälkeen kokonaan.

Sen sijaan toinen eteläsaksalainen Hitler-paikka, Kotkanpesä Berchtesgadenissa, on suosittu turistikohde.

Kuten monessa muussakin natsiajoista muistuttavassa kohteessa, myös Kotkanpesän luona on dokumentaatiokeskus, jossa kävijöitä valistetaan natsihallinnon rikollisesta luonteesta ja hirmuteoista.

Christie'sin huutokaupassa New Yorkissa myytiin toukokuussa rukoilevaa Hitleriä esittävä patsas 15 miljoonalla eurolla. Katso video:

0:13

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja