Natsijohtajat kytkettiin suomalaiseen taidehuijaukseen

Keskusrikospoliisi tutkimassa laajassa taidehuijauksessa on väärennetty paitsi maalauksia, myös niiden omistushistoriaa. Keskisuomalainen miljonääri osti 120 000 eurolla taulun, jonka historian väitettiin kytkeytyvän natsijohtoon.

Keskusrikospoliisin tutkimassa taideväärennösjutussa kolmea miestä epäillään törkeistä petoksista. Heidän epäillään kaupanneen väärennettyjä teoksia eri puolella Suomea yhteensä sadoilla tuhansilla euroilla.

Natsimenneisyys keksittiin myyntipuheeksi väärennökselle

Vyyhdin kalleimmalla myyty taulu on väärennös Edgar Degas’n teoksesta "Tanssijattaret". Epäilyjen mukaan myös koko taulun koko omistushistoria on väärennetty - ja värikkäällä tarinalla. Omistushistoria eli taidemaailmassa provenienssi kytkettiin Kolmannen valtakunnan johtoon, natsijohtaja Heinrich Himmleriin ja tämän henkilääkäriin Felix Kersteniin. Vakuudeksi muistutettiin, että Kersten hoiti myös Rudolf Hessiä, kansallissosialistisen puolueen varapuheenjohtajaa.

Näin sepitetty omistushistoria kulki

SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmler antaa ranskalaisen impressionistin Edgar Degas’n maalauksen ”Tanssijattaret” lahjaksi omalle henkilääkärilleen ja hierojalleen Felix Kerstenille.

Berliinin valtaamisen jälkeen Neuvostoliiton armeijan sotilas ottaa taulun Himmlerin päämajan seinältä reppuunsa.

Maalaus tulee sotilaan eli ”Leonid Rubinsteinin” isän mukana sotasaaliina - ilman kehyksiä -  silloiseen Leningradiin.

Sittemmin taulu kulkeutuu Helsinkiin, missä epäilty kuvataiteilija kertoo ostaneensa sen 15-18 vuotta sitten. Väitetty myyjä on jo kuollut.

Uskottavuuden lisäämiseksi maalauksen takana oli natsileimoja kotkineen ja hakaristeineen. Valtion taidemuseo on todennut teoksen väärennökseksi. Se löytyi petos- ja väärennysrikoksista epäillyn kuvataiteilijan kotoa Salosta. Hän on muiden jutun epäiltyjen kanssa syytteessä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tällä viikolla alkaneessa taideväärennösjutussa.

Jutun asianomistaja, keskisuomalainen miljonääri osti teoksen vuonna 2010 ja maksoi siitä 120 000 euroa.

”Taulu ja taulun historia kiinnostavat”

Edgar Degas'n väärennetyn taulun ostanut keskisuomalainen mies kertoi poliisikuulusteluissa, miksi hän osti natsitarinalla höystetyn maalauksen.

– Minä kiinnostuin varsinkin Degas'n taulusta. Sekä taulu että taulun historia kiinnostivat minua, taulun ostanut mies kertoo.

Mies sijoitti rahojaan kaikkiaan neljään tauluun. Degas'n maalauksen lisäksi hänelle kaupattiin Ilja Repinin ja Feodor Sysckovin teoksia. Yhteishinnaksi sovittiin 165 000 euroa.

– Minä jyvitin itse hinnat omalla tavallani ja esimerkiksi Degas'n taulun hinnaksi laitoin 120 000 euroa. 

Ostaja ei kertomansa mukaan epäillyt taulujen aitoutta.

– Olen kysynyt tauluja ostaessani taulujen aitoutta ja minulle on kerrottu niiden olevan aitoja. Myyjä on ilmoittanut, ettei hänen tapoihinsa kuulu myydä väärennettyjä tauluja, mies kertoi kuulusteluissa.

Lue myös:

    Uusimmat