Mainos

Naton varapääsihteeri Naantalissa: USA ei ole jättämässä Eurooppaa

2:23

Yhdysvallat ei ole jättämässä Eurooppaa oman onnensa nojaan, vakuuttaa Naton varapääsihteeri Rose Gottemoeller, joka osallistui presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin presidentin kesävirka-asunnolla Naantalissa.

Yhdysvaltain sitoutuminen Euroopan turvallisuuteen on herättänyt huolta etenkin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toukokuisen Brysselin-vierailun jälkeen.

Trump ei tuolloin julistanut Yhdysvaltojen sitoutumista Naton viidenteen artiklaan muiden jäsenvaltioiden puolustamisesta. Sen sijaan Trump jatkoi muiden Nato-maiden kritisointia liian alhaisista puolustuspanostuksista.

Amerikkalainen Gottemoeller muistutti Kultarannassa, että Trumpin hallinto on näillä näkymin rahoittamassa ensi vuonna 1,4 miljardilla dollarilla hanketta, jonka myötä Yhdysvaltain joukkoja nähdään ensi vuonnakin Puolassa ja Baltian maissa.

Yhdysvallat lupasi vuonna 2014 lähettää joukkojaan Itä-Eurooppaan rauhoittaakseen liittolaisiaan Ukrainan tapahtumien johdosta.

– Yhdysvaltain tapauksessa teot puhuvat kovemmin kuin sanat. Tämän muistaminen on hyvin tärkeää, Gottemoeller sanoi Kultarannassa.

Gottemoeller muistutti myös, että perjantaisessa tiedotustilaisuudessaan Washingtonissa Trump ilmaisi selkeästi Yhdysvaltain sitoutumisen Naton viidenteen artiklaan.

"Nykymaailmassa koko ratkaisee"

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini muistutti Kultarannassa, että EU:ta koettelevasta euroskeptisyydestä huolimatta yhteisen eurooppalaisen puolustuksen kannatus on jäsenmaissa vankkaa.

– Jos katsotaan mielipidekyselyjä, on kaikkialla Euroopassa yksi alue, jolla on kiistatonta, että kansalaiset haluavat lisää eurooppalaista integraatiota ja yhteistyötä. Se alue on yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Mogherini sanoi.

– Meidän kansalaisemme ymmärtävät hyvin sen, että nykyajan maailmassa koko ratkaisee. Yhdessä meillä on voima ja kyky vastata turvallisuushaasteisiin joita me kohtaamme, Mogherini jatkoi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.