Naton ja Yhdysvaltojen vastustaminen kulkevat usein käsi kädessä – Erkki Tuomioja vertaa: "Se on vähän samanlaista kuin Venäjä-viha"

Vaivaako Nato-keskustelua suomettumisen varjo? 10:42
Koko keskustelu katsottavissa videolta.

MTV:n Uutisaamussa vierailleet vihreiden europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala sekä SDP:n kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan vara-puheenjohtaja Erkki Tuomioja keskustelivat näkemyksisään Venäjän uhasta. 

Hautala pitää Venäjää uhkana. 

– Kyllä minä pidän. Ja jopa niin, että mikäli Venäjä ei nyt olisi sotatoimissa Ukrainassa, niin meillä saattaisi olla jopa välitön sotilaallinen uhka. Mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että se toteutuu, Hautala sanoo. 

Tuomioja ei pidä Venäjää välittömänä uhkana. Hänen mukaansa Suomen on kuitenkin varauduttava. 

– Pidän sitä (Venäjää) hyvin hankalana naapurina ja olemme aina olleet kaikkea muuta kuin sinisilmäisiä ja ylläpitäneet tehokasta varustautumista kokoomme nähden, juuri tästä syystä, ettei meitä voitaisi tällä lailla häiritä. Mutta on myöskin muistettava, että emme me nyt ole kuitenkaan Ukraina. 

Hautala sanoo olevansa samaa mieltä siinä, ettei Suomea ja Ukrainaa voi verrata. 

– Mutta kuitenkin tämä rajanaapuruus. Ja jos ja kun liitymme Natoon, niin siinä tulee tietenkin se jännite, vaikka emme ole slaavilainen kansa, eikä meillä sillä tavalla ole psykologisesti niin hankalat suhteet.

Venäjän vastareaktio otettava huomioon

Hautala on avoimesti kertonut kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Tuomioja ei ole vielä kertonut kantaansa. Hautala korostaa myös, että Suomen täytyy miettiä Venäjän vastareaktiota, mikäli Natoon jätetään jäsenhakemus. 

– On jo ensimmäisiä merkkejä hybridivaikuttamisesta. Kummallisia videoita, joissa näkyy Suomen tiekylttejä ja sotilasajoneuvoja. Sotilasasiantuntijat sanovat, ettei näitä nyt kannata alkaa levittämään. 

Hautala viittaa tällä esimerkiksi Twitterissä leviäviin videoihin, joissa näkyy Venäjän sota-ajoneuvoja ja tiekylttejä, jotka ohjaavat Helsinkiin. 

Tuomiojan mukaan Suomen aseellinen varustautuminen ei ole koskaan näyttäytynyt Venäjälle vihollismielisenä toimintana, mutta Natoon liittyminen näyttäytyisi. 

– Vaikka me kaikki tiedämme, että ei Nato koskaan kykenisi, eikä sillä ole aikeita hyökätä Venäjälle. Mutta se paranoia siellä on niin vahva. 

Tuomioja vertaa USA-vihaa Venäjä-vihaan 

Suomessa Naton vastustaminen on osittain liitetty vihamielisyyteen Yhdysvaltoja kohtaan. 

– Siinä on varmasti sitä, mutta ei ehkä suoranaista vihaa niinkään paljon. Mutta se, että ajatellaan, että Yhdysvalloissa taas valta vaihtuu ja Bidenista tuleekin Trump, että mitä sitten tapahtuu. Ajattelen, että tämä on juuri se syy, miksi meidän pitää rakentaa Eurooppalaista Natoa, jotta emme ole täysin riippuvaisia siitä, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu, Hautala arvioi. 

Myös Tuomiojan mukaan eurooppalainen yhteistyö on avainasemassa ja sitä on vahvistettu viimeisten vuosien aikana paljon, jo ennen Ukrainan sodan laajentumistakin.

Tuomioja vertaa vihamielisyyttä Yhdysvaltoja kohtaan Venäjä-vihaksi. 

– Se on vähän samanlaista kuin Venäjä-viha. Minullakin on erittäin paljon ystäviä ja tuttavia, jotka tiedän, että ovat Venäjän oppositiota ja tänä päivänä erittäin ahtaalla, Tuomioja kertoo. 

– Samalla tavalla minulla on paljon Yhdysvalloissa kontakteja ja ihmisiä, jotka kauhistelevat sitä myöskin, mihin tämä Trumpin republikaaninen puolue on menossa. Siellä puhutaan jopa vakavasta sisällissodan mahdollisuudesta. En usko kyllä, että se toteutuu, mutta se kuvastaa tilannetta siellä, Tuomioja jatkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat