Tuomioja kohua herättäneistä Nato-lausunnoistaan: "En todellakaan sooloillut" – Hautalan mielestä "myrsky on noussut vesilasissa"

Vaivaako Nato-keskustelua suomettumisen varjo? 10:42
MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin myös siitä, millaista hybridivaikuttamista Suomeen kohdistuu – katso koko haastattelu videolta!

Erkki Tuomioja kiistää MTV:n Uutisaamussa sooloilleensa, kun hän kertoi Huvudstadsbladetin haastattelussa Ruotsin puolustus­ministeri Peter Hultqvistin ehdottaneen suomalais-ruotsalaista puolustus­liittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.

– En todellakaan (sooloillut), koska Suomen ja Ruotsin yhteistyö on kymmenen vuotta vanhaa puolustuksessa. Olin sitä itse käynnistämässä aikoinaan. Pitkään on Suomen puolelta sanottu, että me emme aseta mitään rajoja sille, kuinka pitkälle tässä voidaan mennä, Tuomioja toteaa.

– Nyt tilanne on Ruotsissakin muuttunut. Ennen kaikkea sosiaalidemokraattien keskuudessa on halukkuutta keskustella siitä ja siitä olemme puhuneet. Haluamme että Suomi ja Ruotsi päätyvät samaan ratkaisuun – oli se mitä tahansa. Kun tehdään tällaista mittavaa päätöstä, niin kaikesta pitää pystyä avoimesti keskustelemaan, Tuomioja jatkaa.

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan mielestä kohu asiasta on painunut liian suureksi. Hän ei kuitenkaan halua vähätellä Venäjän luomaa uhkaa.

– Kyllä pidän (Venäjää turvallisuusuhkana). Mikäli Venäjä ei olisi nyt sotatoimissa Ukrainassa, meillä saattaisi olla jopa välitön sotilaallinen uhka, Hautala toteaa.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Suomen ja Ruotsin välinen keskustelu on kaikilla tasoilla – erityisesti sosiaalidemokraattien kesken – on tärkeää. Suomen sosiaalidemokraatit saattavat pystyä ratkaisemaan tämän Ruotsin keskustelun. Tämä Hultqvist-Tuomioja oli vähän tällainen myrsky vesilasissa, Hautala lisää.

Koko haastattelun näet artikkelin yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat