Mainos

Naton ilmaiskun uhka väistymässä Kosovossa

Serbian turvallisuusjoukot näyttivät tänään vetäytyvän osista Kosovoa sen jälkeen, kun Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic oli luvannut sotilasliitto Natolle jouduttaa vetäytymistä, kertoivat Naton diplomaattilähteet. Naton ilmaiskun uhka oli näin väistymässä.

Naton neuvoston eli Nato-maiden suurlähettiläiden mukaan liitto ei toteuta uhkaustaan pommittaa Jugoslavian asevoimien kohteita, jos serbijoukot vedetään huomisiltaan mennessä. Nato oli aiemmin asettanut huomisillan määräajaksi vetäytymiselle.

Britannian ulkoministeri Robin Cook vahvisti jo aiemmin tänään, että Milosevic oli päässyt vetäytymisestä sopuun Belgradissa viikonvaihteessa vierailleiden kahden Naton sotilasjohtajan kanssa. Naton Euroopan-joukkojen komentaja amerikkalainen kenraali Wesley Clark ja Naton sotilaskomitean johtaja saksalainen kenraali Klaus Naumann neuvottelivat viikonvaihteessa kuumeisesti Milosevicin kanssa kiistan ratkaisemisesta.

Clark ja Naumann kertoivat neuvottelujen tuloksesta maanantaina Naton neuvostolle. Neuvoston on määrä tiistaina päättää, ryhtyykö sotilasliitto uhkailemiinsa ilmaiskuihin. -Milosevic suostui kenraalien esittämiin vaatimuksiin. Jos hän tekee vaaditut asiat - ja asiasta saadaan todisteita maanantaina - hän välttää sotilasiskut tällä erää, sanoi eräs Nato-diplomaatti. Milosevicin ja Nato-kenraalien sopimuksen yksityiskohdat pidettiin kuitenkin salassa.

Samaan aikaan serbien vetäytyminen jatkui Kosovossa. Uutistoimistolähteiden mukaan serbijoukkoja kuljetettiin kuorma-autolasteittain rintamalinjoilta takaisin suureen varuskuntaan pääkaupungin Pristinan pohjoispuolelle. Kulkueessa oli mukana myös panssarivaunuja ja muita panssaroituja ajoneuvoja, jotka oli varustettu raskailla konekivääreillä. Serbien sotilaspoliisi hajotti lisäksi Kosovon keskiosaa halkovan moottoritien pääristeykseen rakentamansa tiesulun. Myös muualla riisuttiin tiesulkuja.

Jo ennen tätä päivää serbijoukkoja oli vedetty takaisin varuskuntiin Kosovossa. Vetäytyminen on johtanut siihen, että tähän mennessä noin 50000 selkkausta paennutta pakolaista on palannut takaisin kotiseuduilleen. Kaikkiaan serbien ja albaanien yhteenottoja on paennut arviolta 300000 ihmistä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.