Mainos

Nasan visainen ongelma: Terveydelle vaarallinen pöly tarttuu Kuussa kaikkialle ja aiheutti astronautille nuhan – nyt pulma on saatettu ratkaista

0:41
Nasan tutkimus: Vuosi avaruudessa muuttaa ihmistä - Terveys säilyy “pääosin”, mutta tiedossa mahdollinen korkean riskin ongelma.

Kaikkeen takertuva kuupöly on yksi suurimmista haasteista, joka Nasa aikoo ratkaista, jotta sen suunnitelmat miehitetystä kuulennosta toteutuvat. 

Nasan Artemis-kuuohjelman tavoitteena on tehdä miehitetty lento Kuuhun vuonna 2024, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972. Suunnitelmien mukaan Nasa aikoo rakentaa jopa tukiaseman Kuuhun.

Kuupölystä oli paljon päänvaivaa astronauteille, jotka vierailivat maan kiertolaisella viime vuosisadalla. Kun Apollo-lentojen astronautit vierailivat kuussa, pöly tarttui kaikkiin astronauttien käyttämiin välineisiin ja jopa vahingoitti avaruuspukuja. 

Kun Apollo 17 -lennolle osallistunut astronautti Harrison Schmitt veti pukunsa pois, hän alkoi kärsiä heinänuhan kaltaisista oireista. 

Tutkimuksissa on huomattu, että erittäin hieno kuupöly saattaa aiheuttaa astronauteille vakavia terveysongelmia. Se saattaa aiheuttaa jopa syöpää.

Tarttuu kaikkeen ja vaarantaa terveyden

Nasa testaa tällä hetkellä Kansainvälisellä avaruusasemalla erityisen pinnoitteen käyttöä ratkaistakseen kuupölyn aiheuttaman visaisen pulman.  

Pinnoite on alun perin suunniteltu avaruusalusten käyttöön, jotta aluksiin muodostuva sähkövaraus ei rikkoisi alusten sähkölaitteita. Tätä tarvitaan esimerkiksi silloin, kun alus lentää Maan magneettikentän lävitse. 

Kuun kamaralla sijaitseva pöly on muodostunut miljoonien vuosien saatossa meteoriittien törmäyksestä ja se sisältää pieniä lasinsiruja ja mineraalihiukkasia. Pöly pystyy matkaamaan Kuun pinnalla erittäin nopeasti ja se takertuu kaikenlaisiin pintoihin staattisen sähkön ja rosoisen pinnan vuoksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja