Huolestuttavia lukemia Kuun pimeältä puolelta: Laittaa ihmisen sietokyvyn rajat koetukselle

Uusi tutkimus: Maata kiertävä kuu on nuorempi kuin luulimme 0:48
Uusi tutkimus: Maata kiertävä kuu on nuorempi kuin luulimme

Vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen monien valtioiden katseet ovat kääntyneet jälleen kohti Kuuhun tehtäviä miehitettyjä lentoja. Kuuta saatetaan käyttää tulevaisuudessa myös välietappina Marsiin suuntautuvilla lennoilla. Kiinalaisen Chang'e-4 luotaimen tekemät mittaukset Kuun säteilypitoisuuksista aiheuttavat kuitenkin huolta. 

Chang'e-4 on tutkinut säteilypitoisuuksia Kuun pimeällä puolella, eli sillä puoliskolla, joka ei koskaan näy Maahan.

South China Morning Post kertoo, että luotaimen välittämien tietojen mukaan säteilypitoisuudet Kuussa ovat 200-kertaisia Maahan verrattuna. Kansainvälisen ISS-aseman lukemiin verrattuna säteilytaso on 2,6-kertainen.

Tutkimus on tehty yhteistyönä kiinalaisten ja saksalaisten tutkijoiden kanssa ja sen tulokset on julkistettu Science Anvances-julkaisussa.

Nyt mitatuilla säteilymäärillä on merkittävää vaikutusta, kun astronautit oleskelevat Kuussa pidempiä aikoja. Astronautit voivat suojautua säteilyltä esimerkiksi peittämällä Kuussa olevat asuintilat kuun pintamateriaalien avulla.

Kiinan mönkijä matkalle kohti kuun pimeää puolta 0:51
Video Kiinan kuuluotaimen laukaisusta.

Avaruuden säteilypitoisuudet muodostavat riskin astronauteille etenkin pidemmillä avaruusmatkoilla. Avaruuden säteilyaltistuksesta voi seurata ihmisille  mm. syöpää ja muita haittavaikutuksia.

Lue myös:

    Uusimmat