Tutkijoiden joululahja: Lähes 50 vuotta vanha kuunäyte avataan – "purkinavaaja" avainroolissa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja Euroopan avaruusjärjestö ESA avaavat lähiaikoina erikoisen ”joululahjan”.

ESA:n kehittämällä "purkinavaajalla" aukaistaan kuuainesta sisältävä säiliö, joka on peräisin lähes 50 vuotta sitten tehdyltä Apollo 17 -kuulennolta. Näytteen keräsi astronautti Gene Cernan vuonna 1972.

Kaikkiaan kuusta tuotiin Apollo-ohjelman aikana satoja kiloja kuukiviä ja hienompaa kuuainesta, joista osa on jätetty avaamatta ja tutkimatta.

Nyt avattava näyte on säilytetty sinetöidyssä ja tyhjiöpakatussa säiliössä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Näytteen seasta saattaakin löytyä arvokkaita kuukaasuja, jotka voivat auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin kuun geologiaa. Lisäksi se voi auttaa suunnittelemaan parempia näytteenottotyökaluja ja -tekniikoita tulevia Kuu- tai jopa Mars-matkoja varten.

Kaasunottokoe on osa suurempaa Apollo Next-Generation Sample Analysis (ANGSA) -ohjelmaa, joka vastaa Apollo-aikakauden koskemattomien kuunäytteiden analysoinnista.

Kokeen mahdollistaa juuri ESA:n kehittämä purkinavaaja, jota kehitettiin 16 kuukauden ajan.

– ”Purkinavaaja” on ratkaisu, jotta pääsemme käsiksi kaasuun. Olemme innokkaita oppimaan, kuinka hyvin vakuumipakkaus on säilyttänyt näytteet ja hauraat kaasut, sanoo projektipäällikkö Francesca McDonald ESA:sta.

Tutkijat uskovat, että näytesäiliössä saattaa olla vielä löyhästi sitoutuneita kaasuja, kuten vetyä, heliumia ja jalokaasuja.

5:14
Video: Nasan luotain käväisi auirngon kaasukehässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja