Nappaa terveytesi pelastus helposti näistä luontoäidin antimista

Tomaatti voi olla avain onneen, jos haluat vapautua korkeasta kolesterolista ja verenpaineesta.

Tomaatista löytyy terveyden kannalta elintärkeää kirkkaanpunaista pigmenttiä, jota kutsutaan nimellä lykopeeni. Lykopeenia on pienempinä annoksina myös muun muassa vesimelonissa, papaijassa, verigreipissä ja ruusunmarjassa.

Karin Ried ja hänen kollegansa Peter Fakler Adelaiden yliopistosta ovat ensimmäisiä tutkijoita, jotka yhdistävät lykopeenin vaikutuksen kolesteroliin ja verenpaineeseen. Tutkijat analysoivat 14 eri tutkimusta viimeisten 55 vuoden ajalta.

– Tutkimuksemme osoitti, että jos nautit yli 25 milligrammaa lykopeeniä päivässä, se vähentää pahaa kolesterolia jopa 10 prosenttia, kertoo Ried.

Puoli litraa tomaattimehua tai 50 grammaa tomaattipyrettä päivittäin on tutkijoiden mukaan tarpeeksi suojaamaan sydänsairauksilta.

– Annos on verrattavissa pieniin annoksiin lääkettä, jota yleensä määrätään laskemaan kolesterolia. Tomaatti toimii ilman lääkkeen tuomia haittavaikutuksia eli lihaskipua, heikkoutta ja hermovaurioita, kertoi Ried.

Lykopeeni imeytyy paremmin jalostettujen ja keitettyjen tomaattien tai pyreen välityksellä kuin tuoreen tomaatin kautta.

Tämä pähkinä on luontoäidin onnistunein anti

Pähkinät ovat tiettävästi erittäin terveellisiä. Uusi tieteellinen tutkimus paljastaa, että pähkinäperheen terveellisin jäsen on saksanpähkinä.

Kaliforniassa tehty tutkimus osoittaa, että saksanpähkinästä löytyy useimpien terveellisten antioksidanttien yhdistelmiä ja korkealaatuisempia antioksidantteja kuin muista pähkinöistä.

– Kourallinen saksanpähkinöitä sisältää lähes kaksi kertaa enemmän antioksidantteja kuin mikään muu yleisesti tunnettu pähkinä, totesi analyysin tehnyt professori Joe Vinson.

Kuvat: Colourbox

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat