Mainos

Napajää sulaa uhkaavasti: "En yllättyisi, jos katoaisi kokonaan vuoden 2030 kesällä"

0:30

Pohjoisnavan jääpeite suli tänä kesänä vähimmilleen neljään vuoteen. Jäätutkijoiden mukaan suuntaus voi johtaa napajään häviämiseen kokonaan.

Yhdysvaltain Coloradossa oleva kansallinen lumen ja jään määrää tilastoiva keskus kertoo, että jääpeite supistui aina syyskuun kuudenteen päivää asti.

– Kyseessä on peitteen suhteen alaspäin vievä linja. Vuosi 2007 oli likipitäen samanlainen, sanoo Mark Serreze, keskuksen johtaja uutistoimisto AP:lle.

– Olemme tienneet koko ajan, että pohjoinen napajää on ilmaston lämpenemisen varhainen hälytysjärjestelmä. Tämän vuoden havainto vahvistaa asian, hän lisää.

Tänä vuonna jääpeite oli 2,5 miljoonaa neliökilometriä pienempi, kuin vuosien 1979-2000 keskiarvo. Alue on suurempi kuin Alaskan ja Teksasin osavaltiot yhteensä, tai Euroopassa enemmän kuin pohjoismaiden sekä Ranskan ja Espanjan pinta-alat yhteensä. 

Viime talvena jäätä kehittyi liki ennätyksellisen vähän ja toisaalta kesällä napa-alueella oli tavallista enemmän myrskyjä. Ne pitävät napa-alueen yleensä viileänä, mutta ei tänä vuonna.

– Olemme tavallaan tulleet uusien säävaihteluiden aikaan. En yllättyisi, jos napajää katoaisi kokonaan vuoden 2030 kesällä, Serreze toteaa.

Eurooppa uhattuna

Mitä tapahtuu pohjoisnavalla, ei jää pohjoisnavalle, sanoo Michael Mann Pennsylvanian yliopistosta.

– Napajään dramaattinen väheneminen vaikuttaa eteläisimmillä leveyksillä ja voi olla ainakin osittainen selitys viime vuosien haitallisille ääri-ilmiöille säässä, Mann toteaa.

– Kuuman ja kylmän nopeat vaihtelut ja rankkasateet vaikuttavat suoraan Keski-Eurooppaan, sanoo Saksan ympäristöministeri Barbara Hendricks.
Jää vähenee eikä entiseen ole paluutta.

– Mitään merkkejä suunnan kääntymisestä ei ole, tiivistää puolestaan Serreze.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja