Tutkijat: Lämpöaalto on aiheuttanut Grönlannin mannerjään "massiivista sulamista" – vauhti kahdeksan miljardia tonnia päivässä

Grönlannin mannerjäätikössä on tanskalaistutkijoiden mukaan tapahtunut "massiivista sulamista" lämpöaallon aikana, joka on nostanut lämpötilat yli 10 astetta tavallista korkeammalle.

Keskiviikosta lähtien Grönlantia peittävä jäätikkö on sulanut noin kahdeksan miljardin tonnin päivävauhtia. Tahti on ollut kaksinkertainen verrattuna keskimääräiseen sulamisnopeuteen kesäisin, kertoo tanskalaisten tutkijoiden ylläpitämä Polar Portal -sivusto.

Pelkästään yhden päivän aikana sulanut jää olisi riittänyt peittämään koko Yhdysvaltojen Floridan osavaltion viiden sentin vesikerrokseen, kertoi sivusto torstaina.

Tanskan ilmatieteen laitoksen mukaan Grönlannin pohjoisosassa on mitattu yli 20 asteen lämpötiloja. Nerlerit Inaatin lentokentällä Grönlannin itäosassa mitattiin torstaina mittaushistorian korkein lämpötila, 23,4 astetta.

Sulaminen ei vielä ennätyslukemissa

Jään sulaminen ei tällä erää ole vielä ylittänyt kesän 2019 ennätyksellistä sulamiskautta. Jäätä sulaa kuitenkin tällä hetkellä laajemmalla alueella kuin kaksi vuotta sitten, sivusto kertoo.

Alkukesä oli viileä, joten koko vuoden tasolla jäätikkö on tähän mennessä sivuston mukaan sulanut historiallisesti katsoen normaalia tahtia.

Lähes 1,8 miljoonan neliökilometrin kokoinen Grönlannin mannerjäätikkö on maailman toiseksi suurin jäätikkö Etelämantereen jälkeen. 

Grönlannin mannerjää on 2000-luvun aikana ilmastonmuutoksen myötä sulanut kiihtyvää vauhtia. Polar Portalin mukaan jäätikön painonmenetys on viime vuosina ollut nelinkertaista verrattuna vuotta 2000 edeltäneeseen aikaan.

Koko jäätikön sulaminen voisi nostaa merenpintaa kuudesta seitsemään metriä.

Näin rajut luonnonilmiöt ovat koetelleet maapalloa viime aikoina – voimistaako ilmastokriisi sään ääri-ilmiöitä myös Suomessa? 3:15
Katso myös: Näin rajut luonnonilmiöt ovat koetelleet maapalloa viime aikoina – voimistaako ilmastokriisi sään ääri-ilmiöitä myös Suomessa?

Lue myös:

    Uusimmat