Nämä "piileksivät" asuinalueet nostavat arvoaan lähivuosina pääkaupunkiseudulla – asiantuntija kertoo, mitä paikkoja kannattaa pitää silmällä

8 syytä: Tämän takia kaupungissa asuminen on ihan parasta! 0:46
Katso video: Tämän takia kaupungissa asuminen on ihan parasta!

Asuntojen hinnat jatkavat nousuaan pääkaupunkiseudulla. Kauppalehden selvitys kertoo, missä päin pääkaupunkiseutua asuntojen arvo nousee todennäköisesti tulevaisuudessa.

Tilastokeskus kertoi kesäkuussa, että vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat toukokuussa kaikkialla muualla paitsi Itä-Suomessa. Helsingissä hinnat nousivat peräti seitsemän prosenttia vuoden takaiseen vastaavaan ajankohtaan nähden.

Myös uusia asuntolainoja on nostettu koko alkuvuoden ajan enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Koronapandemian vauhdittama asuntojen kysyntä näkyy nyt siis sekä asuntolainojen lisääntymisenä että hintojen nousuna.

Kauppalehti kysyi kiinteistönvälittäjiltä, mitkä alueet pääkaupunkiseudulla tulevat seuraavien vuosien aikana nostamaan arvoaan.

Metro houkuttaa

SP-koti Urbaanien kiinteistönvälittäjä Jaana Kammarmäki luottaa Espoon Finnoon, eli entisen Suomenojan kasvuun.

– Sinne rakennetaan paljon erilaisia kerrostalokohteita ja panostetaan palveluihin. Lähellä on esimerkiksi kauppakeskus Iso-Omena, Kammarmäki sanoo.

Alueelle on SP-kodin mukaan rakentumassa lähivuosina uusi, kerrostalovaltainen ja asukasluvultaan Helsingin Munkkiniemen kokoinen, 17 000 asukkaan asuinalue.

Myös Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius nostaa esille Finnoon. Hän kokee, että voisi laittaa omat rahat kiinni Finnoossa olevaan kohteeseen.

– Finnoo on mielenkiintoinen alue kokonaisuudessaan. Se, minkälainen alue oikeasti siitä saadaan rakennettua on se, mikä sen tekee, Salenius sanoo.

Finnoon uuden asuntokannan uskotaan nostavan myös sen lähialueiden arvoa. Finnoon kanssa samalla suunnalla oleva Espoonlahti onkin sekä Kammarmäen että Saleniuksen mukaan hyvä sijoituskohde.

– Sinne saadaan pian uusi kauppakeskus Pikkulaivan tilalle, joten alueella tulee kyllä arvonnousua. Espoon suunnalla arvonnousualueet painottuvat hyvin paljon sinne meren lähistölle, Kammarmäki sanoo.

Kammarmäki nostaa esille myös vanhemmasta asuinkannasta tunnetun Kaitaan, joka myöskin sijaitsee Finnoon lähellä.

– Siellä on perinteinen pohja etuudestaan, mutta sinne rakennetaan uutta. Olen jutellut useamman rakennusliikkeen kanssa, ja he haluavat panostaa alueelle nimenomaan sen takia, että sinne on metroasema tulossa ja siellä kehitetään aluetta.

Salenius puolestaan uskoo Matinkylän asuntojen arvonnousun jatkuvan vielä tulevaisuudessa. Se on länsimetron ensimmäisen vaiheen pääteasema.

Länsimetron toinen osa on rakennusvaiheessa, ja liikenteen on kaavailtu käynnistyvän vuonna 2023. Kakkosvaiheessa asemia tulee juurikin Finnooseen, Kaitaalle ja Espoonlahteen. Metron arvioidaan siis olevan yksi alueen asuntojen arvoon vaikuttava tekijä.

Yllätys löytyy Idästä

Helsingin puolella hihkutaan Etuovi.comin mukaan tällä hetkellä eniten Lauttasaareen, Kallioon ja Töölöön. Tulevaisuuden arvonnostajista Salenius nostaa kuitenkin ensimmäisenä esille Herttoniemen.

– Siellä on vanhaa asuntokantaa, joissa on tehty putkiremontteja ja sinne rakennetaan uutta koko ajan. Palvelut ja liikenneyhteydet ovat erittäin hyvät ja myös ulkoilumaastoja löytyy.

Hän korostaa, että korona-aikana nopea pääsy luontoon on noussut monelle tärkeäksi kriteeriksi.

Herttoniemen lisäksi Helsingissä Konala ja Kannelmäki ovat Saleniuksen mukaan silmällä pitämisen arvoisia.

– Ne ovat vähän jopa unohdettuja alueita. Siellä on rakennettu myöskin uutta ja oikeastaan molempiin on rakennettu aika järkevästi. Taloyhtiöillä on edelleenkin isoja pihoja ja myös liikenneyhteydet ovat hyvät.

Suurin yllättäjä voi kuitenkin olla Itä-Vantaan Korso. Salenius kertoo, että siellä on tällä hetkellä kova kysyntä omakotitaloille.

Myös Vantaan Myyrmäki ja Kaivoksela ovat Saleniuksen mukaan hyviä vaihtoehtoja. Molemmilla alueilla on nyt paljon uudisrakentamista, mikä usein vaikuttaa myös vanhojen asuntojen hintoihin.

– Kaivokselassa keskuspuiston läheisyys on hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien ohella asia, joka tulee nostamaan arvoa.

Kaivoksela sijaitsee tämän lisäksi hyvin lähellä Helsingin rajaa.

Millä nostaa asunnon arvoa?

Etenkin pääkaupunkiseudulla kiihtyvä asuntokauppa ei näytä ihan heti loppuvan. Salenius uskoo, että pääkaupunkiseudulla ei ole asuinaluetta, jonka arvo merkittävästi laskisi.

– Se saattaa olla ihan yksittäiset huonosti ylläpidetyt taloyhtiöt tai asunnot, joissa hinnan kehitys vastaavanlaisiin hyvin pidettyihin asuntoihin on erilainen.

Asunnon arvoa nostaa kiinteistönvälittäjien mukaan hyvät liikenneyhteydet sekä hyvin pidetty taloyhtiö. Remontit taloyhtiöissä kannattaa tehdä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Myös palveluiden ja ulkoilualueiden merkitys korostuu yhä useammin. Tärkeintä on kuitenkin pitää itse asunnosta hyvää huolta.

– Sijaintiin ei voi vaikuttaa enää siinä vaiheessa, kun asunto on olemassa. Asunnon arvoon vaikuttaa sitten se, että ei päästetä huonoon kuntoon sitä itse asuntoa eikä taloyhtiötä, Salenius kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat