Mainos

ASP-lainat kasvussa - vanhemmat auttavat alkuun

22:53

Korkotuettujen ASP-asuntolainojen suosio on pitänyt pintansa takkuilevilla asuntomarkkinoilla. Viime vuonna yli 3000 nuorta aikuista osti ASP-lainalla ensimmäisen oman asunnon.

Helsinkiläisen Kati Pukin ensiasunto löytyi tarjouskaupasta, jossa myyjä asettaa pohjahinnan ja ostaja valikoituu parhaalla tarjouksella.

- Lähtöhinta oli tosi alhainen ja kuitenkin asunto näytti ihan kivalta, kertoo Pukki.

Mikä on ASP?

-ASP-tilin avulla valtio tukee nuoria ensiasunnon ostajia. Tilin voi avata 18–30-vuotiaana. Tilille säästetään vähintään 10 prosenttia ensiasunnon ostohinnasta.

-Pankki maksaa ASP-talletukselle yhden prosentin verotonta korkoa. Lisäksi talletukselle maksetaan pankista riippuen 2–4 prosentin verotonta lisäkorkoa, jonka saa käyttöönsä, kun säästötavoite on täynnä ja asunnon ostaa tai talon saa valmiiksi. ASP-tilille on säästettävä vähintään kahden vuoden ajan.

-Kun ASP-tili lunastetaan asunnon oston yhteydessä, myöntää valtio osalle lainasta maksuttoman valtiontakauksen. Lisäksi valtio maksaa lainalle korkotukea, mikäli lainan korko nousee yli 3,8 prosentin. ASP-korkotukilainan korko on yleensä halvempi, kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Pukki oli säästänyt ASP-lainaa muutaman vuoden ja seurasi tarkasti hintoja asuntovahdeilla. Lopulta tärppäsi ja asunnon hintakin pysyi ASP:in rajoissa. Helsingissä enimmäishinta ASP:in korkotuelle on 145 000 euroa.

- Tämä on putkiremonttikohde, joten hinta oli aika alhainen.

Luultavasti keväällä valmistuva putkiremontti karsi myös muita ostajia.

- Minulle se putkiremontti ei ole ongelma, joten nappasin tämän.

Määrä on tuplaantunut

Vaikka asuntomarkkinat muuten takkuilevat, ASP-asuntokaupat ovat lisääntyneet.

Vuosikymmenen alkuun verrattuna kauppojen määrä on tuplaantunut ja viime vuonna avattiin enemmän ASP-tilejä kuin edellisvuonna.

Viime vuonna yli 3000 nuorta aikuista osti ASP-lainalla ensimmäisen oman asunnon.

Eniten ASP-lainoilla on viime vuonna ostettu asuntoja Uudellamaalla ja niistä suurin osa, liki 1100 pääkaupunkiseudulla.

Muutakin rahoitusta tarvitaan

Tosin läheskään kaikki eivät tyydy edullisen oloiseen putkiremonttikohteeseen ja silloin ASP ei riitä. Useimmiten tarvitaan myös lisärahoitusta, kertoo OP-Pohjolan pankinjohtaja Marika Hagelin.

- Ne rajat eivät vaan riitä pääkaupunkiseudun eivätkä muidenkaan kasvukeskusten hintatasoilla.

Kirkkonummelainen Satu Ahola osti myös viime vuonna avomiehensä kanssa uuden asunnon, jonka rahoituksesta osa hoidettiin ASP-lainalla. Hänen mielestään ASP toimii hyvin osarahoituksena.

- Ei ASP-lainan pidäkään olla ainoa rahoituskeino. Se on hyvä tuki, kuittaa Ahola.

Nyt Ahola on patistanut myös avomiehen alle 30-vuotiasta pikkuveljeä avaamaan ASP-tilin. Ahola arvioi, että ensiasunnon ostaja säästää helposti tuhansia euroja ASP-lainalla.

- Jos olisi käynyt niin, että en olisikaan halunnut ottaa ASP-lainaa, vaan nostaa tilin rahat muuhun käyttöön, olisi tämäkin ollut mahdollista ja silti olisin saanut tallentamalleni summalle talletuskoron. Joten rahat eivät missään tapauksessa mene hukkaan, hehkuttaa Ahola.

Porkkana 2-4 prosentin lisäkorko

Valtiontakauksen lisäksi ASP-säästäjiä houkutellaan koroilla.

- Yhden prosentin talletuskorko on tänä päivänä säästötilille hyvä taso ja sen lisäksi se 2-4 prosentin lisäkorko on kyllä merkittävä porkkana ensiasunnon säästäjälle, sanoo pankinjohtaja Marika Hagelin OP-Pohjolasta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.