Nämä vastaukset voivat pilata työhaastattelun

Harmitteletko täydellisyyden tavoitteluasi, kun työhaastattelussa pyydetään kertomaan heikkouksistasi? Entä poistutko haastattelun loppuessa paikalta kysymättä lisäkysymyksiä? Business News Daily kysyi uravalmentajilta, millaisia vastauksia työnhakijoiden tulisi välttää työhaastattelussa.

Liika henkilökohtaisuuksien jaarittelu

Lähes jokaista työnhakijaa pyydetään kertomaan haastattelijalle jotakin itsestään. Turhan moni hakija myös avautuu enemmän kuin olisi tarpeellista. Älä vastaa koko elämäntarinallasi, vaan tee vastauksistasi oleellisia yrityksen ja hakemasi työpaikan kannalta. Pitäydy ammatillisissa vahvuuksissa ja kokemuksissa henkilökohtaisten harrastusten ja kiinnostusten sijaan.

"Heikkouteni on perfektionismi/työhulluus"

On varsin tavallista, että työnhakijalta tiedustellaan hänen heikkouksiaan. Koska kukaan ei halua näyttää huonolta mahdollisen työnantajan silmissä, useimmat vastaavat sellaisella "heikkoudella", jonka voi itse asiassa ajatella hyödyttävän työnantajaa – kuten kertomalla, että on työnarkomaani tai perfektionisti. Vahvuuden esittäminen heikkoutena kuitenkin ärsyttää työnantajia.

Heikkouksista kysytään, jotta haastattelijalle selviäisi, pystyykö työnhakija myöntämään oman epätäydellisyytensä ja osoittamaan, että osaa ottaa vastaan palautetta ja toimia tilanteen parantamiseksi. Tähän kysymykseen kannattaakin valmistautua oikealla, parannettavissa olevalla heikkoudella – otatko esimerkiksi kritiikin turhan raskaasti tai jumitutko liiaksi laajan projektin yksityiskohtiin?

Haastattelijalle pitäisi myös osata kertoa, miten ongelman on ratkaissut tai aikoo ratkaista.

"Olet kertonut kaiken oleellisen"

Työhaastattelu lopetetaan usein kysymällä hakijalta, onko hänellä kysymyksiä koskien yritystä tai hakemaansa paikkaa. Toteamalla, että haastattelija on kertonut kaiken oleellisen eikä itsellä ole muuta kysyttävää – oli se sitten totta tai ei – saattaa itsensä mahdollisesti huonoon valoon. Työnantaja voi saada mielikuvan kiinnostuksen puutteesta.

Jos mieleen ei tule mitään, mitä ei olisi jo käsitelty, pyydä yksityiskohtaisempia tietoja jostakin jo puhutusta asiasta.

Lähde: Businessnewsdaily.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat