Mainos

Nämä syyt mahdollistivat Finnarin loistavan tuloksen: Portti Aasiaan, yhdessä tekeminen ja oikeat investoinnit

14:27

Lentoyhtiö Finnair teki viime vuonna kolminkertaisen tuloksen edellisvuoteen verrattuna. Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo Huomenta Suomen Markkinaraadissa, että Finnair on tietoisesti pyrkinyt kasvamaan vauhdilla, ja viime vuonna kasvua vielä kiihdytettiin.

Vauramo sanoo, että kasvun on mahdollistanut Finnairin pitkän jänteen strategia, johon kuuluu Aasiaan Helsingin kautta jatkomatkustamiseen keskittyminen. Samalla suomalaisille on tarjolla hyvät lentoyhteydet.

– Toinen juttu on kaikki se työ, mitä yhtiön sisällä on tehty, jotta tämä käänne on saatu aikaan. Siihen ovat osallistuneet kaikki finnairilaiset. Yhdessä se on tehty, Vauramo toteaa.

Viime vuonna Finnair teki myös lentokoneinvestointeja. Koska viime vuonna käyttöön otetut uudet koneet ovat nyt käytössä kokonaisen vuoden, kasvua on Vauramon mukaan luvassa reippaasti lisää.

Halpalentoyhtiöt vaikeuksissa 

Halpalentoyhtiöt sen sijaan eivät ole enää samankaltaisessa nousukiidossa kuin vielä joitakin vuosia sitten. Vauramo arvelee, että asiaan vaikuttavat yhtiöiden sisäiset syyt.

– Markkinat ovat hyvässä kunnossa, joten sieltä sitä syytä ei voi hakea, Vauramo sanoo.

– Siihen vaikuttaa myös se, että uudet halpalentoyhtiöt aloittavat puhtaalta pöydältä, mutta pikkuhiljaa niihin alkaa tulla samaa kuormaa ja lastia, jota meillä perinteisimmillä lentoyhtiöillä on. Niissä joudutaan ottamaan huomioon muun muassa se, että kalusto alkaa  ikääntyä, tai tulee haasteita ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

Kauppalehden toimituspäällikön Jari Saarion mukaan kilpailutilanne on muuttunut, koska alkuvaiheessa kustannuksia alas painaneet halpalentoyhtiöt ovat nyt joutuneet nostamaan niitä. Perinteiset yhtiöt puolestaan ovat madaltaneet kustannuksiaan, joten yhtiöiden väliset hintaerot ovat kaventuneet. 

– Esimerkiksi bussiliikenteessä nähtiin samanlainen muutos, jossa hinnat painettiin aluksi alas, Taalerin osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä toteaa. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.