Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner: Ympäristön hyväksi pitää tehdä enemmän – "Lentovero on väärä keino"

9:54

Lentoliikenne kasvaa hurjaa tahtia ja ennusteiden mukaan se kaksinkertaistuu seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo, että lentoalan ja Finnairin on tehtävä enemmän ympäristön hyväksi.

Kansalaisaloite lentoverosta käynnistyi tällä viikolla ja myös poliitikot nostivat veroa toistuvasti esille eduskuntavaalien alla. Ruotsissa lentovero on ollut hetken käytössä ja siellä ainakin kotimaan lennot ovat tänä aikana hieman vähentyneet.

Mannerin mukaan lentovero on keinona väärä.

– Globaalit ongelmat vaativat globaaleja ratkaisuja.

– Lentoveroa ei ole mahdollista korvamerkitä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Toinen haaste on, että vero ei ota huomioon, millä kalustolla lennetään ja käytetäänkö biopolttoainetta. Se ei siis kannusta kaluston modernisoimiseen ja biopolttoaineiden käyttämiseen, Finnairin toimitusjohtaja sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Biopolttoaineet ovat Finnairille osa ratkaisua, mutta niistä ei ole suurta apua kovinkaan nopeasti. Lähiaikoina Finnair tosin lentää biopolttoaineilla ensimmäisen lentonsa, jota varten ihmiset ovat vapaaehtoisesti maksaneet ylimääräistä hyvitystä.

Lentoliikenteen biopolttoaineiden isomman läpimurron tiellä on vielä esteitä.

– Biopolttoaineet ovat 3-5 kertaa kalliimpia kuin normaali lentokerosiini. Lisäksi toinen haaste on biopolttoaineiden ympärivuotinen saatavuus.

"Pohjoisen reitti ympäristölle paras"

Manner nostaa tärkeimmiksi keinoiksi vähentää päästöjä uudet lentokoneet ja mahdollisimman lyhyet reitit.

– Kun kiinalainen tai japanilainen lentomatkustaja lähtee Eurooppaan, on hyvä, että hän valitsee Helsingin kautta lyhyen pohjoisen reitin. Se on ympäristön kannalta paras. Siksi täytyy pitää huolta, että pohjoisen reitin kilpailukyky on kunnossa suhteessa pitempiin reitteihin esimerkiksi lähi-idän kautta, hän sanoo.

Finnairin uudet Airbus-laajarunkokoneet ovat vähentäneet polttoainekulutusta jopa 25 prosenttia.

Seuraavaksi Finnairilla on edessään kapearunkokoneiden uusiminen.

Topi Manner on vielä vaitonainen jätti-investoinnista, joka on miljardiluokan hanke.

– Olemme sanoneet, että se on tulevan vuosikymmenen suurin investointimme ja samalla merkittävin ympäristöinvestointimme. Tarkkaa aikataulua ei tässä vaiheessa pystytä antamaan.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner on vieraana MTV:n Uutisextrassa lauantaina MTV3-kanavalla kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja