Nämä ruoka-aineet ehkäisevät ja pahentavat kihtiä

Appelsiineissa on kihtiä ehkäisevää C-vitamiinia. Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei liity juttuun.Jussi Nukari/Lehtikuva
Julkaistu 16.09.2012 14:00

Reumatologi Markku Kauppi kertoo, miten kihtiä välttävän kannattaa syödä.

Kihti on miesten yleisin niveltulehdus. Mitä vanhempi ja ylipainoisempi henkilö on, sitä suuremmaksi riski sairastua kasvaa.

– Potilaita on eniten iäkkäässä väestössä. Se johtuu siitä, että he käyttävät eniten kihtiarvoa kohottavia lääkeaineita, kuten nesteenpoistolääkkeitä. Mutta kyllä nuorikin ihminen voi sairastua kihtiin juuri lääkityksen tai vaikka ylipainon takia, reumatologi Markku Kauppi kertoo.

Perinnöllisen alttiuden lisäksi elintavoilla on merkitystä.

– Pienet kalat ja kalan nahka, maksa, munuaiset ja äyriäiset nostavat kihtikohtauksen riskiä. Myös alkoholi on haitallista. Rapujuhlien jälkeen saadaankin paljon kihtikohtauksia, sillä ihmiset ovat nauttineet yhtä aikaa rapuja ja alkoholia.

Jos kihtiä haluaa ehkäistä, kannattaa käyttää C-vitamiinia.

– Se edesauttaa uraattisuolan poistumista virtsan mukana. C-vitamiinia saa joko tabletteina tai esimerkiksi appelsiineista ja tyrnimarjoista.

Studio55.fi/Piia Simola

Tässä yleisimmät nivelsairaudet ja niiden hoitomuodot

Hoitaja toruu uusavuttomia: Päivystykseen tullaan turhaan

Takapuoleen juuttunut lelu lähti käyntiin – Suomalaiset ensihoitajat paljastavat hulluimmat päivystystapaukset

Suomalaiset ensihoitajat paljastavat: Tällaiset potilaat rasittavat

Tuoreimmat aiheesta

Studio55