Kylmää kyytiä menopaussioireille: Kokeile tätä harrastusta!

Voiko vaginan kosteudesta päätellä, onko nainen kiihottunut? 1:04
KATSO MYÖS VIDEO: Pitääkö paikkaansa, että nainen on kiihottunut, kun vagina on kostea? Gynekologi Kia Lampi vastaa.

Jos et vielä ole kokeillut avantouintia tai muuta kylmässä vedessä uimista, nyt saat siihen yhden syyn lisää, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan kylmäuinti helpottaa vaihdevuosioireita.

Taas on löytynyt yksi syy lisää ottaa kylmässä uiminen osaksi omia rutiinejaan: University College Londonin tekemän tutkimuksen mukaan kylmäuinti helpotti menopaussia läpikäyvien naisten kokemia kuumia aaltoja, kipuja sekä helpotti ahdistusta ja mielialanvaihteluja.

Tutkimukseen osallistuneista 1114 naisesta 785:llä oli vaihdevuodet. Heistä 46,9 prosenttia kertoi kylmäuinnin helpottaneen ahdistusta, 34,5 prosenttia kertoi sen auttaneen mielialanvaihteluihin ja 31,1 prosenttia kertoi uimisen kohottavan mielialaa, kertoo New York Post.

30,3 prosenttia naisista raportoi kuumien aaltojen vähenemisestä.

– Aiemmin on saatu selville, että kylmä vesi voi parantaa mieltä ja vähentää stressiä. Jääkylpyjä on jo pitkään käytetty urheilijoille lihasten hoitoon ja palautukseen, kertoo tutkimuksen kirjoittaja Joyce Harper lausunnossaan.

Menopaussi eli vaihdevuodet alkavat tyypillisesti 45–55-vuotiaana. Menopaussi voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta, mielialanvaihteluja, epämukavuutta seksin aikana, limakalvojen kuivuutta, kuumia aaltoja, uniongelmia, painonnousua ja hidastunutta aineenvaihduntaa.

63,3 prosenttia tutkimukseen verkossa vastanneista vaihdevuosi-ikäisistä naisista sanoi käyvänsä uimassa kylmissä vesissä erityisesti oireiden lievittämiseksi.

Harper kertoo, että ne naiset, jotka olivat harrastaneet kylmäuintia pisimpään, kokivat selkeämmin sen hyödyt.

Hän kuitenkin huomauttaa, että lisätietoa kylmässä uimisen vaikutuksista vaihdevuosioireisiin tarvitaan vielä sen suhteen, kuinka usein ja kauan kylmäaltistusta tarvitaan positiivisten vaikutusten saavuttamiseksi. 

Myös siitä, kuinka kylmää veden tulee olla, tarvitaan lisätietoa, kertoo New York Post.

– Kylmässä vedessä uidessa on oltava varovainen, sillä siihen liittyy hypotermian, kylmävesishokin, rytmihäiriön tai jopa hukkumisen riski, Harper huomauttaa.

Apua myös kuukautisten aikaisiin oireisiin?

Joyce Harperin tutkimustiimi selvitti kylmäuinnin vaikutuksia myös niihin naisiin, joilla oli edelleen kuukautiset, kertoo New York Post.

Tutkimukseen osallistuneista 711 menstruoivasta naisesta 46,7 prosenttia ilmoitti kylmän veden helpottaneen heidän ahdistustaan, 37,7 prosenttia ilmoitti mielialanvaihtelujen helpotusta ja 37,6 raportoi kylmän veden helpottaneen heidän kokemiaan ärsytyksen tunteita.

Tutkimukseen liittyy tiettyjä rajoitteita, kuten se, että kyselyyn vastanneet naiset olivat kaikki kylmäuinnin harrastajia.

Toinen heikkous oli se, että todennäköisesti naiset osallistuivat kyselytutkimukseen todennäköisemmin, jos he olivat kokeneet kylmäaltistuksesta olleen itselleen hyötyä kuin, jos he eivät olleet kokeneet saaneensa hyötyjä.

Lue myös:

    Uusimmat